In 2010 vier vrouwen aan de top in bedrijfsleven

Lees er alles over in nieuwsbericht!

In 2010 vier vrouwen aan de top in bedrijfsleven

Van de tien grootste bedrijven in Nederland hebben er vier een vrouw in de top. KPN scoort het hoogst, en wordt gevolgd door Unilever, Rabobank en Ahold.

Carla Smits-Nusteling bekleedt bij KPN de op een na zwaarste positie, die van chief financial officer. Met deze 40 procent zitten de tien topondernemingen boven het Europese gemiddelde (32 procent), maar blijft Nederland achter bij de VS (89 procent) en Frankrijk (70 procent).

Dit blijkt uit een onderzoek van LEAP, de business community voor vrouwen in Nederland, dat is uitgevoerd door Avivah Wittenberg van de consultancy 20-First en Mijntje Lückerath van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Lückerath is ook auteur van de jaarlijkse Female Board Index, een analyse van het aantal vrouwen in de rvb en rvc van alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

‘Het is een eenvoudig onderzoek. In ieder land worden tien bedrijven onderzocht die zijn geselecteerd op basis van de Fortune Global 500-ranglijst. Het past op een A4'tje en focust op de raden van bestuur. De raden van commissarissen tellen niet mee. Daardoor is een heldere vergelijking met andere landen mogelijk en kan het een grote bijdrage leveren aan het debat over de m/v-balans op topniveau', zegt Lückerath.

Buiten de top 4 blijft het beeld in Nederland weinig rooskleurig. Van de 107 beursgenoteerde bedrijven hebben er slechts zeven een vrouw in de rvb (6,5 procent). 

Bij het toezicht, de raad van commissarissen, is het overigens iets beter, zegt Lückerath. 35 van de 107 hebben een of meer vrouwen in de rvc (32,7 procent). Lückerath is pleitbezorgster van een wetsontwerp dat nu bij de Tweede Kamer ligt en wil dat bedrijven met 250 werknemers streven naar minstens 30 procent vrouwen in de rvb en rvc.

Lückerath erkent dat ook veel hoogopgeleide Nederlandse vrouwen de drang naar de top missen. Nederland is en blijft het land van de parttime werkende vrouw. ‘Ze zitten vergeleken bij vrouwen uit andere landen in een luxe positie. Daar zorgt de man vaak voor de hypotheek en moet de vrouw het brood verdienen. Hier is dat niet nodig. We leven wat dat betreft in een rijk land.'

Bron: Intermediair

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het laatste nieuws

30-10-2018

Michel van Egmond komt met vervolg op boek Wim Kieft - De Terugkeer

Michel van Egmond beschrijft in De Terugkeer hoe Wim Kieft de confrontatie met zijn eigen geschiedenis opnieuw aangaat.

Lees meer

29-10-2018

Triomftocht van Max Verstappen in Grote Prijs van Mexico

Afgelopen zondag -28 oktober 2018- behaalde Max Verstappen zijn vijfde zeggen van de Formule 1 en dit keer de Grote Prijs van Mexico.

Lees meer

11-10-2018

Duurzaam ondernemen en inspirerend leidinggeven

Een terugblik op 2018 en een indringend vooruitzicht op 2019.

Lees meer

20-08-2018

Maarten van der Weijden zet zwemtocht van wereldformaat neer

De voormalig Olympisch- en wereldkampioen openwaterzwemmen haalt met zijn monsterzwemtocht ruim 2,5 miljoen euro op.

Lees meer

Bekijk alle nieuws