Charles Groenhuijsen antwoord tijdens zijn lezing.

" />

Nieuwe lezing Charles Groenhuijsen 'Medische Wereld: alles wordt anders'

Nieuwe lezing Charles Groenhuijsen 'Medische Wereld: alles wordt anders'

Nieuwe lezing Charles Groenhuijsen 'Medische Wereld: alles wordt anders'

Hoe lang is het nu helemaal geleden? Dat de dokter een alwetende man was? (Ja, de dokter was nog een mán in die tijd…) Als patient vertelde je je verhaal en wachtte vervolgens af wat de diagnose van de dokter was. Hij wist het allemaal wel. Redelijk overzichtelijk.

Voorbij die tijd! Scans, robots en smart apps: Nieuwe techniek en apparatuur zorgen ervoor dat de dokter veel meer weet. Maar dankzij internet weet ook de patient oneindig meer dan in het verleden. De verhouding tussen arts en patient staat op zijn kop. Het medisch businessmodel gaat op de helling.

Door de vergrijzing en steeds duurdere medische technieken wordt de zorg zónder deze veranderingen onbetaalbaar. Er moet betere zorg komen en ook nog eens voor minder geld per patient.

In zijn lezing laat Groenhuijsen voorbeelden zien van de laatste medische technieken.  Kan de patient meer voor zichzelf zorgen? Maakt techniek de zorg efficienter? Maar blijft de zorg dan wel ‘menselijk’? Waar is  de ’human touch’? En draagt het altijd bij aan een betere kwaliteit van leven?

Ook vertelt Groenhuijsen over ziekenhuizen en zorginstellingen (binnen en buiten Nederland) die al proberen in te spelen op al die nieuwe ontwikkelingen, waarin niet langer de dokter maar de patiënt centraal staat. Van welke mooie voorbeelden kunnen we leren? Het is voor dokters en verpleegkundigen een kolossale uitdaging om radicaal anders te denken en te doen.

Charles Groenhuijsen is vaak dagvoorzitter op medische congressen en hij presenteert medische televisieprogramma’s.  Hij ontmoet krachtdadige voorlopers, bezorgde bestuurders en optimistische vernieuwers. Groenhuijsen concludeert: “Over 10 of 20 jaar zeggen we tegen elkaar: “Onvoorstelbaar dat we het zo lang op die ouderwetse manier hebben gedaan”.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het laatste nieuws

11-10-2018

Duurzaam ondernemen en inspirerend leidinggeven

Een terugblik op 2018 en een indringend vooruitzicht op 2019.

Lees meer

20-08-2018

Maarten van der Weijden zet zwemtocht van wereldformaat neer

De voormalig Olympisch- en wereldkampioen openwaterzwemmen haalt met zijn monsterzwemtocht ruim 2,5 miljoen euro op.

Lees meer

29-06-2018

Spreker René Pluijm nieuw bij Het Sprekersburo

Blij zijn wij met de komst van René Pluijm bij Het Sprekersburo. René Pluijm geeft met zijn lezingen zijn visie op eten, ons eetgedrag en de wereld van nu.

Lees meer

17-04-2018

Diana Matroos wordt nieuwe presentatrice Buitenhof

Vanaf september wordt Diana Matroos presentator van het televisieprogramma Buitenhof.

Lees meer

Bekijk alle nieuws