Nieuwe lezing Charles Groenhuijsen 'Medische Wereld: alles wordt anders'

Hoe lang is het nu helemaal geleden? Dat de dokter een alwetende man was? (Ja, de dokter was nog een mán in die tijd…) Als patient vertelde je je verhaal en wachtte vervolgens af wat de diagnose van de dokter was. Hij wist het allemaal wel. Redelijk overzichtelijk.

Voorbij die tijd! Scans, robots en smart apps: Nieuwe techniek en apparatuur zorgen ervoor dat de dokter veel meer weet. Maar dankzij internet weet ook de patient oneindig meer dan in het verleden. De verhouding tussen arts en patient staat op zijn kop. Het medisch businessmodel gaat op de helling.

Door de vergrijzing en steeds duurdere medische technieken wordt de zorg zónder deze veranderingen onbetaalbaar. Er moet betere zorg komen en ook nog eens voor minder geld per patient.

In zijn lezing laat Groenhuijsen voorbeelden zien van de laatste medische technieken.  Kan de patient meer voor zichzelf zorgen? Maakt techniek de zorg efficienter? Maar blijft de zorg dan wel ‘menselijk’? Waar is  de ’human touch’? En draagt het altijd bij aan een betere kwaliteit van leven?

Ook vertelt Groenhuijsen over ziekenhuizen en zorginstellingen (binnen en buiten Nederland) die al proberen in te spelen op al die nieuwe ontwikkelingen, waarin niet langer de dokter maar de patiënt centraal staat. Van welke mooie voorbeelden kunnen we leren? Het is voor dokters en verpleegkundigen een kolossale uitdaging om radicaal anders te denken en te doen.

Charles Groenhuijsen is vaak dagvoorzitter op medische congressen en hij presenteert medische televisieprogramma’s.  Hij ontmoet krachtdadige voorlopers, bezorgde bestuurders en optimistische vernieuwers. Groenhuijsen concludeert: “Over 10 of 20 jaar zeggen we tegen elkaar: “Onvoorstelbaar dat we het zo lang op die ouderwetse manier hebben gedaan”.

Het laatste nieuws