Biografie Prof. dr. Ad van Wijk

Lees meer over Prof. dr. Ad van Wijk

Prof. dr. Ad van Wijk, geboren op 12 mei 1956, startte zijn carrière als wetenschappelijk onderzoeker duurzame energie aan de Universiteit van Utrecht. Op dit moment is hij ondernemer en hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, waardoor hij alles weet van duurzame energie. Hij wordt gezien als het boegbeeld van energietransitie in Noord-Nederland.

Ondernemer

In 1984, was van Wijk mede-oprichter van het bedrijf Ecofys, later een onderdeel van Econcern. Van Wijk was de CEO van Econcern een bedrijf dat vele nieuwe duurzame energie producten, diensten en projecten ontwikkelde. Voorbeelden zijn het 120 MW offshore windpark Prinses Amalia in de Noordzee, diverse multi-MW zonne-energieparken in Spanje en een bio-methanol fabriek in Nederland. Verder geldt Van Wijk als dé autoriteit op het gebied van waterstof.

Van Wijk ontving vele belangrijke prijzen voor excellent ondernemerschap, zo werd hij verkozen tot de Nederlandse ondernemer van het jaar in 2007 en topman van het jaar in 2008.

Hoogleraar

OOp de TU Delft is Van Wijk hoogleraar en focust hij zich op energiesystemen van de toekomst. Ook is Van Wijk nauw betrokken bij de Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. Daarnaast werkt hij bij het KWR Watercycle Research Institute.

Van Wijk is auteur van het populaire boek 'Hoe kook ik een ei', dat een frisse kijk op duurzame energie geeft. Ook schreef hij het boek ‘Welcome to the Green Village’.

Lezingen

Ad van Wijk geeft regelmatig lezingen. Daarin komen vaak de volgende drie 'wetten' over energie aan bod:

  • We gooien 98% van onze energie weg
  • De zon levert ons in een uur meer energie dan we in de wereld in een jaar verbruiken.
  • De energie van de zon is overal rond om ons, maar niet zo geconcentreerd als fossiele energie.

Maar hoe komen we nu met deze drie 'wetten' in ons achterhoofd naar een duurzame energievoorziening voor iedereen. Aan de hand van vele voorbeelden, nieuwe technologieen en systemen schetst hij op inspirerende en enthousiaste wijze de weg naar deze duurzame energievoorziening voor iedereen.

Huur Ad van Wijk in als spreker of dagvoorzitter

Voor bijeenkomsten of events met (duurzame) energie als onderwerp, is Van Wijk een zeer geschikte spreker, dagvoorzitter of panellid. Hij is al een vaste spreker bij diverse organisaties en bedrijven en wordt gezien als een spreker van formaat die elke keer weer door middel van interessante inzichten een sterke presentatie houdt.