Biografie Hans Wiegel

Lees meer over Hans Wiegel

Hans Wiegel, geboren op 16 juli 1941 te Amsterdam, was één van de kopstukken van de VVD. Wiegel begon zijn politieke carrière bij de Gooise JOVD, de jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD. Van penningmeester stroomde hij door tot voorzitter.

In 1967 nam Wiegel voor het eerst plaats in de Tweede Kamer. Hij bracht het vanaf 1971 tot voorman van de VVD en in 1972 was hij lijsttrekker voor de VVD tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Bekendheid kreeg hij als vurig bestrijder van het kabinet Den Uyl, dat hij vooral verweet te veel geld uit te geven. Legendarisch waren zijn felle redevoeringen in de Kamer.

Van 1977 tot 1981 was Wiegel minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier tijdens het eerste kabinet Van Agt. Tijdens deze periode was Hans Wiegel onder meer verantwoordelijk voor wetten waarin zaken zoals het rechtstreeks kunnen kiezen van Nederlandse leden van het Europees Parlement, het instellen van de Nationale Ombudsman en het verplicht stellen van een Gemeentelijk rampenplan werden geregeld.

Na zijn periode als minister vertrok Hans Wiegel uit de landelijke politiek. Vanaf 1982 was hij 12 jaar lang Commissaris der Koningin in de provincie Friesland waar hij de bijnaam ‘het Orakel uit Ljouwert’ en ‘De grote ijsmeester’ kreeg.

Ook is hij, van 1983 tot 1991, voorzitter geweest van de Raad van Advies voor de Ruimtelijke Ordening (RARO).  Tijdens zijn periode van 1995 tot 2000 als lid van de Eerste Kamer, veroorzaakte zijn tegenstem in 1999 voor een korte kabinetscrisis tegen het correctief referendum.

Wiegel is een populair publiek persoon en werd onderscheiden als Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook is hij drager van enkele buitenlandse onderscheidingen. Een hoffelijke man, die feitelijk vrij verlegen is en een afkeer heeft van scherpslijperij. Wiegel geniet van een goed glas wijn en goede maaltijd.

Regelmatig is Wiegel nog in het nieuws. Hij is voorzitter, president-commissaris, adviseur en commissaris van tal van instellingen, bedrijven en stichtingen.

Gastspreker

Een zeer vakkundig en veelzijdig man die voor u een verrassende blik achter de schermen van de Haagse Politiek geeft. Een lezing van Hans Wiegel is doorspekt van humor en laat zien dat humor een geweldige krachtbron is. Aimabel, deskundig en met een schat aan ervaring: dat is Hans Wiegel.

© 2012 - Het Sprekersburo

Hans Wiegel