Biografie Harold Hamersma

Lees meer over Harold Hamersma

Harold Hamersma publiceert al sinds 1985 over gastronomie. Maar vanaf 1997 spitsen zijn publicaties zich toe op zijn grote liefde: wijn. Harold's kracht is dat hij over rood, wit en rosé schrijft in gewone mensentaal. Begrijpelijk, met gevoel voor humor en positief. Zijn motto luidt dan ook 'Over wijn moet je niet ingewikkeld doen, want het wordt gewoon door boeren gemaakt'.

Inmiddels is hij de vaste wijnschrijver van NRC Handelsblad, NRC.nl/hongerendorst en Het Parool. Ook is hij een veel gevraagd gast op de radio en verschijnt hij regelmatig op televisie. Voor Palazzo, de show waar top-koks Cees Helder en Robert Kranenborg voor de invulling van het diner hebben getekend, heeft Harold het wijnarrangement voor zijn rekening genomen.

Daarnaast heeft Harold een groot aantal bestseller (wijn)boeken op zijn naam staan. De afgelopen tien jaar schreef hij onder andere De lekkerste chardonnay, De lekkerste rosé, De lekkerste sauvignon blanc, Eerste Hulp Bij Wijn, Buiten de Kaart Om, Niet Lullen Maar Drinken, de Wijnalmanak en Restaurant De Kas (de laatste met fotograaf/filmer/culinair journalist Ronald Hoeben. 

Bovendien verschenen dit jaar van zijn hand, de DGH, De Grote Hamersma, de meest complete wijngids van Nederland. En Wijnreis door Mijn Lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken. Voor de laatste twee boeken werd hij in 2010 onderscheiden tijdens Gourmand Cook Book Award in Parijs, dé wedstrijd van het jaar waarvoor uit ruim honderddertig landen meer dan zesduizend wijn- en kookboeken worden ingestuurd. Wijnreis door Mijn Lichaam is toen zelfs uitgeroepen tot 's werelds beste boek over wijn- en gezondheid. 

Met een grote liefde en passie voor wijn is Harold Hamersma te boeken voor De Grote Wijnquiz, Voorlezen en Doordrinken, Wijnreis door mijn lichaam, Wijnproeverij (tailormade) en Super Sommelier. Informeer naar de mogelijkheden!

Harold Hamersma