Biografie Jan Kees de Jager

Lees meer over Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager, geboren op 10 februari 1969 te Kapelle, is politicus en econoom. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Universiteit Nyenrode om vervolgens Cum Laude af te studeren in de Economie en Nederlands recht in Rotterdam.

Na zijn werkzaamheden bij het Innovatieplatform werd hij door Minister President Jan Peter Balkende gevraagd als Staatssecretaris van Financien in het kabinet Balkende IV. In zijn belastingplannen richtte hij zich vooral op het stimuleren van ondernemerschap, vereenvoudigen van belastingen en vergroenen van het fiscale stelsel.

Na het aftreden van Wouter Bos werd hij in februari 2010 Minister van Financiën. Om aansluitend in het kabinet Rutte I terug te keren in deze functie. Met de eurocrisis en lastige economische omstandigheden stond hij midden in de storm. Nadat het kabinet Rutte bij de onderhandelingen over de begroting voor 2013 was gevallen, nam De Jager het initiatief om een noodbegroting op te stellen, in overleg met een aantal Tweede Kamerfracties. Dit mondde uit in het zogeheten Lenteakkoord, waarin een groot aantal bezuinigingen werden afgesproken om te voldoen aan de zogenoemde 3%-norm van de Europese Unie. Bij zijn afscheid in november 2012 was hij verreweg de populairste minister. 

In september 2014 is hij een nieuwe uitdaging aangegaan als lid van de Raad van Bestuur van KPN, waarin hij vanaf november van dat jaar de positie van Chief Financial Officer vervult.

Voormalig minister De Jager wil na zes jaar bewindspersoon te zijn geweest de tijd nemen voor een volgende carrièrestap. In de tussentijd is hij als zelfstandig ondernemer actief met interim opdrachten en is hij een veelgevraagd spreker. Tijdens zijn lezing vertelt hij over zijn persoonlijke ervaringen in crisistijd.

Jan Kees de Jager