Biografie Koos Postema

Lees meer over Koos Postema

Koos Postema, geboren op 17 augustus 1932 te Rotterdam,  is met name bekend als tv-presentator, ondermeer van ‘Klasgenoten’ en ‘Sport7’. Hij is de man die uiteenlopende onderwerpen bespreekbaar maakte op televisie. Hij heeft dat altijd op een manier gedaan die zijn eerste beroep eer aan doet: dat van onderwijzer – zonder belerend te zijn. Koos Postema is een veelgevraagd en graag geziene gast bij tv-programma’s waaronder de Wereld Draait Door.

Journalistieke carriere

Na zijn opleiding tot onderwijzer stond hij een kleine vijf jaar in Rotterdam voor de klas. Koos doorloopt een lange carriere als radio- en tv-verslaggever. In de jaren ’70 en ’80 maakte hij diverse programma’s voor de VARA waaronder Langs de Lijn op zondag en Met het oog op morgen. Voor de rubriek Achter het Nieuws reiste hij heel de wereld rond en deed hij verslag van zijn bevindingen. In 1970 startte hij zijn eigen studioprogramma van documentaire aard. Postema vertrok vervolgens in 1980 naar de NOS. Hij werkte onder meer bij Den Haag Vandaag, presenteerde verkiezingsavonden, grote portretten van ondernemende Nederlanders en de eerste avondvullende uitzending over aids. Vanuit de wens om langer in te kunnen gaan op een onderwerp kreeg Postema de kans om een praatprogramma te maken. Dit leidde in eerste instantie tot ‘Een Klein uur U’, een tv-programma waarin taboe-doorbrekende onderwerpen worden besproken. Postema ontvangt hiervoor in 1969 de Nipkowschijf.

Na 1984 gaat Postema freelance werken. Hij maakte voor verschillende omroepen zo’n 175 afleveringen van Klasgenoten. Daarna kwam een hele reeks Postema op Pad. In 1985 introduceerde hij ontbijttelevisie in Nederland met het programma Ontbijt met Koos en drie jaar later Olympisch ontbijt, samen met Harmen Siezen, tijdens de Winterspelen in Calgary.

Postema maakte begin jaren ‘90 programma’s voor Unicef en presenteerde de nationale actie voor de slachtoffers van de Watersnood in 1995. In augustus 1996 volgde de zender Sport 7, waar Postema als anchorman fungeert, maar de zender strandde in december 1996. Koos Postema bleef doorwerken, zo maakte hij samen met Ivo Niehe voor de TROS het programma Studio 2 en verschillende programma’s voor de RVU en Radio Rijnmond.

Boeken en columns

In 1980 kwam de interesse van Koos Postema voor geschiedenis naar boven met zijn boek Het Bombardement: herinneringen van een Rotterdamse gezin, een boek over het bombardement op Rotterdam. In 2002 volgde ‘Terug in de tijd, vaderlandse geschiedenis in schetsen en portretten’. In 2002 werden een aantal van zijn columns gebundeld in ‘Voor eeuwig 25’, ‘Mijmeringen en observaties van een oudere jongere’.

Gastspreker en interviewer

Koos Postema verzorgt onder andere lezingen en speeches voor bedrijven en bij openingen (vaak in relatie tot de stad Rotterdam). Hij is ook als interviewer te boeken.

Profiel van Koos Postema

Inzetbaarheid:

 

Onderwerpen:

 

Talen: