Biografie Martine van Zijll Langhout

Lees meer over Martine van Zijll Langhout

Wildlife dierenarts spreekt over wilde dieren en het wilde dier in onszelf.

Martine van Zijll Langhout is gespecialiseerd wildlife dierenarts en Europees erkend specialist in Zoo Health Management. Sinds 1992 reist zij de wereld over om te wonen en werken met wilde dieren. Tijdens haar werk met wilde gorilla’s in Gabon woonde ze in een tent in het tropisch regenwoud, omringd met slangen en olifanten. Daar ervoer ze dat de grens tussen mens en dier niet zo duidelijk is als veel mensen denken. Een inzicht dat werd verdiept tijdens haar werk als wildlife dierenarts in de Zuid Afrikaanse bush. Gedurende vijf jaar behandelde Martine alle Afrikaanse wilde diersoorten, waaronder neushoorns, Afrikaanse buffels, giraffen, olifanten en leeuwen. Dagelijks schoot ze vele verdovingspijlen, te voet, te paard of vanuit een helikopter. Ook was ze actief betrokken bij de anti-neushoornstroperij.

Haar leven in de wildernis in Afrika vol met gevaar, uitdagingen en afzien, maar ook voldoening, heeft haar veel geleerd over wilde dieren, overleven en de natuur. Het leven in een groot ecosysteem te midden van andere levende wezens dan mensen, was een ’life-changing’ ervaring. Hoe overleef je als ‘gewone’ westerse mens in de wildernis? Wat kunnen wij leren van wilde dieren? Hoe ga je om met gevaar en uitdagende situaties, en wat doe je als alles tegen lijkt te zitten? Hoe ver staan wij als westerse mensen eigenlijk af van het wild?

Natuurbehoud en het inspireren van mensen om anders naar wilde dieren, de wildernis, en zo ook naar onszelf te kijken zijn Martine’s grootste missies. We kunnen veel leren van wilde dieren, van spin tot olifant!

Martine is een enthousiaste spreker die met openheid en humor verbinding kan leggen met elk publiek.

Martine van Zijll Langhout