Biografie Patrick Bernhart

Lees meer over Patrick Bernhart

Patrick Bernhart was advocaat bij een groot kantoor in Amsterdam, haalde zijn MBA aan London Business School, was uitgever online bij Sanoma en werkt nu als schrijver en als strategisch adviseur in de technologie-, media- en telecomsector. 

Zijn bestseller 2010 – Zo werden wij wereldkampioen werd door NRC Handelsblad in de lijst van beste boeken van 2010 opgenomen. Met dit boek lanceerde Bernhart een nieuw genre, de zogenaamde preconstructie (een reconstructie van een toekomstige gebeurtenis). Die zou zijn uitgekomen als de teen van de Spaanse doelman in de WK-finale niet in de weg zou hebben gelegen. Over deze vernieuwende manier van storytelling heeft Bernhart na lancering van het boek verschillende lezingen gehouden. 

Samen met Jan Maarten Slagter schreef hij De koude kermis van KPN dat in 2016 verscheen. Zowel NRC Handelsblad als de Volkskrant waardeerden het boek met vier sterren. Het tijdschrift Goed Bestuur & Toezicht noemde het een precieze en kraakheldere geschiedschrijving, vol persoonlijke details, journalistiek geschreven volgens de “fly on the wall”-methode. Bij KPN wordt het boek als herkenbaar en leerzaam ervaren.  

Bernhart spreekt geregeld over de lessen die uit de casus-KPN kunnen worden getrokken. Zijn analyses verschijnen ook in schriftelijke vorm, bijvoorbeeld in het tijdschrift Maarten! en de Belgische krant De Tijd. Thema’s zijn onder meer corporate governance, strategie, bedrijfscultuur, privatisering en internationale fusies en overnames. Ze komen ook terug bij andere organisaties zoals KLM en PostNL.

De lessen zijn interessant voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen,  adviserende organisaties en businessclubs. Bernhart is onder meer inzetbaar als panellid, als afsluiter van een congres of als spreker bij klantenevenementen en know-how sessies. Toehoorders vinden Bernharts presentatie vermakelijk en beschouwen zijn verhaal als een unieke inkijk in de manier waarop een bedrijf als KPN functioneert.  

Zijn laatste boek gaat over de Brexit en Boris Johnson. Tijdens lezingen gaat Bernhart in op de politieke, economische, sociale en psychologische achtergronden van de Brexit die Engeland op zijn grondvesten doet schudden. Daarnaast analyseert hij de gevolgen voor Europa en Nederland. Omdat het verhaal vanuit het perspectief van Boris Johnson wordt verteld, zal een humoristische noot ook hier niet ontbreken.