Biografie Paul Jansen

Lees meer over Paul Jansen

Paul Jansen van De Telegraaf is zowel de invloedrijkste als de best ingevoerde ‘duider’ van het Binnenhof. Dat blijkt uit een rondgang van Vrij Nederland langs 14 bekende collega-commentatoren van verschillende media.

Jansen is chef van de politieke redactie van De Telegraaf en schrijft een wekelijkse column over de politiek op dinsdag. Hij staat bekend om zijn grote Haagse netwerk. Zijn invloed heeft hij volgens collega’s ook te danken aan de positie van zijn krant. ‘Politici zijn bang de toorn van De Telegraaf over zich af te roepen’, zegt een collega deze week in Vrij Nederland.

Maar collega’s hebben ook kritiek op Jansen, omdat hij blijk zou geven van een voorkeur voor rechts. Jansen zegt zelf daarover deze week in Vrij Nederland: ‘Ik spaar niemand. En ik geef ze complimenten als ze dat in mijn ogen verdienen.’ Zo noemt hij de vroegere PvdA-leider Wouter Bos ‘met afstand de beste en de slimste politicus van de afgelopen jaren’.

Frits Wester van RTL-Nieuws wordt geprezen om de snelheid waarmee hij nieuws opdiept, maar zou diepgang missen. Felix Rottenberg (Het Parool en ‘De Wereld Draait Door’) is meer omstreden omdat hij in de ogen van sommige collega’s te dicht bij de PvdA staat. Ferry Mingelen (‘Nova/Den Haag Vandaag’) heet ‘zeer goed ingevoerd te zijn’, maar dat zou op televisie onvoldoende tot zijn recht komen. Marc Chavannes (NRC Handelsblad) krijgt lof om het inzicht dat hij biedt in complexe kwesties.

Max van Weezel (Vrij Nederland), tenslotte, staat hoog aangeschreven als een actieve verslaggever die overal bij wil zijn, goed kan schrijven en de actualiteit weet te verbinden met het nabije verleden.