Biografie Sara Kroos

Lees meer over Sara Kroos

Sara werd geboren op 5 april 1981 te Wijngaarden Zuid-Holland, op de Dag Des Heeren. Er gingen haar geen broers of zusters voor en deze volgden evenmin. Sara bracht het eerste gedeelte van haar jeugd door op een boerderij in de oerhollandsche polder om rond haar vijfde levensjaar te verhuizen naar de bosrijke omgeving van Nijmegen. Tegen de tijd dat Sara naar de middelbare school ging, kregen haar ouders heimwee naar het platteland en ruilden zij het heuvelachtige Gelderland in voor de weide vlaktes van Zuid Holland. In een klein dorpje genaamd Groot Ammers - onder de rook van Dordrecht - bracht Sara haar hele middelbare schooltijd door. 

Sara's eerste tournee-gevoel werd al vroeg ontwikkeld, door de anderhalf uur durende busritten van Groot Ammers naar Amsterdam, om daar van haar zakgeld in het weekend het theater te bezoeken.Na een rumoerige middelbare schooltijd aan de Willem de Zwijger School te Schoonhoven deed Sara auditie op de schrijfopleiding van de toneelschool te Utrecht, werd daar aangenomen om vervolgens drie maanden later weer te vertrekken. Op haar 18e levensjaar stapte Sara met wat losse teksten en een stuk of vier akkoorden op de piano De Burcht in Leiden binnen om mee te doen aan de selectie van het Leids Cabaret Festival 2000, en mocht zij door naar de kwart-, halve en finale in de Leidse Schouwburg. Aldaar won zij de publieksprijs en kreeg zij een plek bij het impresariaat  van Harry Kies. 

Sara deed een korte tournee met het half uur Honger dat zij in Leiden had gespeeld, breidde dit gestaag uit naar een uur en ging in 2001 in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg te Utrecht in première met haar debuutvoorstelling Honger. Inmiddels ging zij op zang-, spraak-, schrijf-, piano-, spel-, kook- en rijles en nam regisseuse Jessica Borst haar bij de hand en coach Adelheid Roosen haar bij de vuist. Zij werkten ook met Sara aan haar tweede programma Lam, waarnaast Martijn Breebaart voor de muzikale coaching tekende. 

Sara maakte een aantal tv-seizoenen deel uit van het vaste team van de populaire BNN improcomedy serie De Lama's. Hiermee wonnen zij in 2006 de Televizierring. In die tijd speelde Sara ook haar eigen derde theatervoorstelling Zoetgevooisd, en maakte zij twee seizoenen achtereen deel uit van de Kerstshow van Karin Bloemen. 

Samen met Jessica Borst voor regie, Martijn Breebaart op toetsen en Bas Mulder op gitaar, en voor techniek CJ Otten en Pernel van Herpt tourde Zoetgevooisd twee jaar door het gansche land. Zoetgevooisd won de belangrijke cabaretpijs " Neerlands Hoop " in 2007.

In het theaterseizoen 2008/2009 speelt Sara haar voorstelling BRIES. Deze voorstelling is genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de theatermaker met de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

De jury: "Bries is met grote liefde en inzicht gemaakt en Kroos toont haarscherp haar persoonlijkheid en de heftige dilemma's die deze opleveren. Hier staat een volwassen theatervrouw, een groot authentiek talent, dat niet genoeg gekoesterd kan worden."

Sinds 2008 is Sara ambassadrice van de Jeugdzorg.

In 2009 vertolkte zij de rol van vrouw van de Minister, in de serie Sorry Minister. Daarnaast kwam een langgekoesterde droom uit: haar eerste Nederlandstalige popcd!

Bijdragen van o.a. Daniel Lohues en Arthur Japin maken dit album tot een waar genot voor het gehoor. Met Fluitsma en Van Tijn als creative producers behoort dit album tot de nederlandstalige top. Sara raast dit seizoen als een wervelwind langs de Nederlandse theaters met haar gelijknamige theaterprogramma BOHEEMS. Sara’s album BOHEEMS is een feest zonder schaamte. Een feest zoals een goed feest hoort te zijn: vol, zinderend, verleidelijk en bovenal vrolijk en energiek. Up-tempo pop naast subtiele ingetogen liedjes. Sara heeft het lef om zacht te durven zijn in een harde wereld, slechts gewapend met humor en vastberadenheid.

Tegelijk met de release van het popalbum ging ook haar 5e theaterprogramma Boheems in premiere.

Tot dusver maakte Sara Kroos 4 zeer persoonlijke voorstellingen die synchroon liepen met haar eigen ontwikkeling. 

Dit vierluik werd waardig afgesloten met: ‘Dit is een aarzelend begin’, het slotlied van BRIES.

Tijd voor iets nieuws! Tijd om het leven te vieren!

Sara heeft wel even genoeg getrapt en afgerekend, ruim baan nu voor schoonheid en speelsheid. Het blijft een Kroos, dus het gevaar en de uitdaging blijven altijd aanwezig. Sara wil ontregelen en open en vrij zijn. En vrij maken. BOHEEMS is zonder schaamte; een feest van liefde, waarheid, seks en vrolijkheid. BOHEEMS is een feest zoals een goed feest hoort te zijn: vol, zinderend, verleidelijk en bovenal vrolijk en energiek. BOHEEMS is een voorstelling van Sara met meer muziek dan voorheen: met naast Martijn Breebaart als vaste bandleider, drie extra muzikanten en Sara vaker achter de vleugel.  

Het nummer Nachtkaravaan won op 25 april 2010 de Annie M.G. Schmidtprijs 2009

In 2011 begon Sara aan haar zesde programma "Voor de Leeuwen" dat begon met improvisaties in kleine zalen.

Dagvoorzitter (met cabaret)

Sara kan uw bijeenkomst, symposium of evenement op humoristische wijze presenteren. Hierbij schuwt zij improvisatie met de bezoekers niet. Op basis van voorgesprekken bepaalt zij met U de invalshoek van de presentatie.

Sara Kroos