Biografie Thomas Luttikhold

Lees meer over Thomas Luttikhold

Toen Thomas Luttikhold (26) op zijn vijftiende begon te werken in een restaurant, was er geen weg meer terug. Een droom was geboren, namelijk ooit een eigen zaak beginnen. Via verschillende werkgevers werkte Thomas zich van afwasser op naar een plek achter het fornuis. Een opleiding tot kok heeft hij echter nooit gevolgd. Na het VWO startte Thomas aan de HAN in Nijmegen de studie Bedrijfseconomie (afgestudeerd in februari 2013). Een restaurant is immers ook een onderneming. De financieel- en bedrijfsmatige kant speelt daarin een belangrijke rol.

Tijdens zijn studie en de bijbaantjes die hij onderhield, is het hem opgevallen dat er veel sprake is van inefficiëntie in horecabedrijven. Inefficiënte voornamelijk met betrekking tot voedselverspilling. Hij wendde zich op dit onderwerp, want verspilling is en blijft een economisch interessant vraagstuk.

Na het opdoen van de nodige ervaring tijdens buitenlandse studieperiodes in Engeland (Royal Haskoning, Peterborough) en Frankrijk (École supérieur de Commerce Sup de Co Montpellier) heeft Thomas zijn idee over voedselverspilling omgezet in de praktijk. Hier kreeg hij de ruimte voor tijdens zijn afstudeerstage bij de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht. Het resultaat van deze stage leverde zoveel interessante inzichten op, dat hij dit als de opstap zag voor een eigen bedrijf. Op 22 jarige leeftijd richtte hij ‘Waste Watcher Luttikhold’ op, waarbij hij zich inzet tegen voedselverspilling.

Thomas behoort hierbij tot een van de veelbesproken ‘young-startups’ die deze tijd rijk is. In zijn nu nog korte carrière als ondernemer wist al heel wat te bewerkstelligen. Zo bereikt hij wekelijks duizenden mensen via zijn Youtube-kanaal (Wasteless Wednesday) en zijn Facebookpagina (Waste Watchers NL). Via deze kanalen probeert hij bewustwording rondom deze problematiek te creëren en hier een invulling aan te geven. Daarnaast klopte hij op de deuren van de EPCAS (één van de invloedrijkste organisaties betreffende partycatering in Europa) en verleende hij spreeksessies voor doelgroepen als studenten, horecaondernemers, milieuliefhebbers en beleidsbepalers. Op dit moment is Thomas onder andere bezig met de ontwikkeling van een softwareprogramma tegen voedselverspilling.

Thomas streeft er naar om meer uit de wereld te halen met minder. En u?

Gastspreker / lezingen

Thomas Luttikhold is een jonge ondernemer met een knapzak. Tijdens zijn lezing spreekt hij over de onderwerpen duurzaamheid, food waste en jong ondernemersschap. Op alle fronten kan hij goed uit de voeten. 

Thomas Luttikhold