Interview

Vakvrouw die haar mannetje staat

15-06-2016     Emiel Bax

'Diana Matroos is niet alleen een vakvrouw - een journaliste die de juiste vragen stelt - maar met haar persoonlijkheid kan zij ook een evenement dragen. Zij presenteert met evenveel gemak een inhoudelijk debat als een show-element. Daarmee is zij een complete moderator. Mede dankzij de inbreng van Diana Matroos is ons symposium een succes geworden.'

Aldus de Nederlandse Vereniging van Banken. Loftuitingen als deze zijn niet van de lucht, als u de opdrachtgevers hoort over Diana Matroos. Opdrachtgevers als ABN AMRO, AMREF Flying Doctors, BOVAG, Rabobank, Randstad, Sandd, VNO-NCW en de hierboven genoemde NVB.

Diana Matroos? Zij is toch nieuwslezer bij RTL? Was. Diana Matroos heeft na 18 jaar afscheid genomen van RTL4 Nieuws en RTLZ om een nieuwe wereld te ontdekken. Diana wist nieuws altijd snel en pakkend samen te vatten. Zoals het een vakvrouw betaamt in de journalistiek. Diana's kracht is haar scherpe analyse en onverstoorbaar rustige uitstraling tijdens het verslaan van de vele breakings news uitzendingen zoals de aanslagen in Londen en Parijs. Ze kreeg zelfs de bijnaam 'Miss Breaking News' van haar collega's. Maar nu wil ze interviews doen. De tijd nemen voor mensen en onderwerpen, die ze voorheen in een nieuwsitem wist te verpakken van 3 minuten.

Vakvrouw én ondernemer

Diana zegt dat ze in haar carrière als journaliste, meer en meer een ondernemer is geworden. Het leeuwendeel van de jaren bij RTL werkte ze sowieso al als freelancer (wat we tegenwoordig ZZP'er noemen, red.). Daarnaast heeft ze er al heel wat dagvoorzitterschappen op zitten. De lijst van opdrachtgevers lijkt eindeloos en de complimenten rijzen tot in de hemel. Een vakvrouw dus, daarover bestaat geen twijfel. Die, zoals ze het zelf noemt, in het diepe springt. Om geheel op eigen benen te staan. Ze is wekelijks op de radio te horen in 'BNR Diana Matroos' na 'De Ochtendspits' van Tom van 't Hek. En elke week op zaterdag in haar eigen programma BNR ZZP Café. Daarnaast staat ze gemiddeld 4 tot 5 keer per maand op het podium als moderator.

Ondernemer op elk terrein

Diana is altijd 'up and running.' Zo zet ze zich ook in voor meer culturele diversiteit: "Dat is begonnen met een statement wat ik heb gemaakt. Namelijk dat de media te wit is. Dat er kansen onbenut blijven, door gebruik te maken van talenten van mensen met een andere culturele achtergrond. Dat statement heb ik vorig jaar oktober gemaakt, toen ik nummer 1 werd van 'De Kleurrijke Top 100.' Dat was voor mij de aanleiding om meer met dit fenomeen te gaan doen, ook voor bedrijven buiten de media. Ik vind dat echt een economische kans, voor Nederland, om meer met culturele diversiteit te doen. Nederland verkleurt of mensen dat nu leuk vinden of niet. Meer mensen met een andere culturele achtergrond betekent ook een doelgroep of je nu een hypotheek verkoopt, een krant of reclame maakt."

Bij RTL zijn ze daar al mee begonnen. "Diversiteit stond bij RTL al heel lang op het verlanglijstje. Intussen is er een werkgroep gestart, waar ik - ook na mijn vertrek bij RTL - deel van uit blijf maken als adviseur. Het is geen kruistocht die ik onderneem voor meer culturele diversiteit, maar wel een onderwerp dat ik op hogere niveaus in het bedrijfsleven en bij de overheid bespreekbaar wil maken. Bij een multinational als ABN AMRO, Google en Post NL zie je door de organisatie heen dat ze veel doen met culturele diversiteit. Dat doen dat soort grote partijen echt niet zomaar. Het gaat om economische kansen, innovatie en creativiteit. Diana sprak er onder andere over met de CEO van Post NL Herna Verhagen, het diversiteitsteam van ABN AMRO dat direct aangestuurd wordt door CEO Gerrit Zalm en met de top van Google. Diana kan het bedrijfsleven adviseren op dit punt, zoals ze dat ook bij RTL doet. Bovendien kan zij een interessante lezing geven over dit onderwerp.

Contact Het Sprekersburo

Bezoekadres
De Dieze 34e
8253 PS Dronten

Postadres:
Postbus 32
8250 AA Dronten

Telefoon +31 (0)321 - 317 121
E-mail info@hetsprekersburo.nl

Gerelateerde sprekers & dagvoorzitters

Interviewer bij BNR Nieuwsradio en presentator bij RTL. Een ondernemende dagvoorzitter met het motto: wees wie je bent en heb lef.

Profiel Offerte aanvragen