Interview

'Eraf met dat dak!'

01-04-2016     Emiel Bax

Als het aan Onno Innemee ligt, dan zet hij elk bedrijfsfeest of congres behoorlijk op z'n kop, neemt het publiek flink bij de neus en laat ze tot slot onbedaarlijk lachen. Een act van Onno Innemee begint tenenkrommend serieus maar eindigt altijd met een daverend applaus.

Onno Innemee is cabaretier, (stem)acteur én trouwambtenaar. Voor dat laatste kunt u hem niet boeken bij Het Sprekersbureau, maar voor zijn cabareteske acts des te liever. Vooral als u een komische noot wilt toevoegen aan uw evenement. Als acteur is hij al een tijdje te zien in de commercial 'ongelukje' van Pearl. Maar als u Onno Innemee niet kent dan bent u, zoals hij het zelf formuleert:

'(..) Willem Dijkstra uit Goirle en woont u onder een steen. Want Onno Innemee en Kees Torn vormen de twee dikste pijlers onder het hedendaagse cabaret en vullen elkaar al 20 jaar rijkelijk aan en schenken elkaar al even zo lang royaal bij.' Aldus de tekst voor het nieuwe cabaretprogramma "Eraf met dat dak" waarmee hij dit jaar samen met Kees Torn in veel Nederlandse theaters op de planken staat.

'Als kleuter wilde ik al het podium op.'

Geboren in de Schilderswijk, maakt van Onno Innemee een echte Hagenees. Een Hagenees die in Leiden Informatica ging studeren en de eerste schreden op het podium zette bij studentenvereniging Quintus. In 1991 won hij samen met Bart Leijnse de Wim Sonneveld-prijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Na 7 jaar met Bart ging Onno solo. Ruim 20 jaar. Zijn solocarrière ging van start met de voorstelling Kip zonder kop. In de jaren daarna volgde meerdere solovoorstellingen. Ook was hij een van de vaste cabaretiers van het VARA-radioprogramma ‘Spijkers met Koppen’ en was hij enige tijd voor en achter de schermen werkzaam bij de TV-variant ‘Kopspijkers’. En vanaf begin dit jaar vormt hij weer een (gelegenheids-) duo met Kees Torn. Dat hij cabaretier is geworden is niet vreemd; 'als kleuter wilde ik al het podium op' zegt hij.

Onno Innemee wordt voor verschillende bedrijfsevenementen gevraagd: 'De ene keer spreek ik op een congres, de andere keer op een feestje voor iemand die 60 wordt. Daarbij voer ik dan een act op. Bijvoorbeeld dat ik van een adviesbureau ben. Dat hebben de opdrachtgever en ik vooraf overlegd. Over waarop ik zoal kan inhaken of welke koppeling ik kan maken met de happening van dat moment. Daarop bereid ik mijn fake speech voor. En die voordracht is meestal tenenkrommend slecht en tergend langzaam. Dan zie je het publiek al kijken en denken: "O hemel! Moet ik hier 20 minuten naar luisteren…???"). Totdat het muntje valt. Ja en dan gaat de stemming ineens om en rollen de mensen van hun stoelen van het lachen.'

'Men zegt dat ik de lach aan mijn kont heb hangen'

Dat Onno de lach aan zijn kont heeft hangen is duidelijk; hij speelde de afgelopen 6 jaar met veel succes 3 verschillende solo-kluchten: 'Kluchten in een decor met verschillende ruimtes en bewegende wanden. Een beetje zoals John Lanting's Theater van de Lach. Maar dan speel ik álle typetjes. Dus kom ik op als man en roep: "Lieverd waar ben je dan?" Waarop ik als een haas achter het decor verdwijn om vervolgens op te komen als vrouw: "Ja ik ben hier lieverd.. Waar ben jij dan?" In 1 zo'n klucht speel ik 8 typetjes. In het eerste seizoen duurde de klucht bijna 3 uur! Ik trad 3 keer per week op. Bekaf aan het eind van de week. En al helemaal aan het eind van dat seizoen. Dit jaar en het volgende ook, treed ik op met Kees Torn. Dat werkt heel anders natuurlijk. Sowieso met Kees, want die heb ik letterlijk van de bank af gesleurd, om dit cabaretprogramma met mij samen te stellen en te spelen.'

Onno Innemee en Kees Torn zijn dit en volgend jaar te zien in vele theaters in het land met hun theaterprogramma 'Eraf met dat dak!'

Onno Innemee is als spreker divers inzetbaar. In overleg met de opdrachtgever speelt Onno een nieuwe medewerker, een buurtbewoner of bijvoorbeeld een directeur van een adviesbureau. De persoon die hij speelt is volkomen geloofwaardig en zet het publiek volledig op het verkeerde been. Daarbij spreekt hij in de meeste gevallen met een spraakgebrek waardoor de toeschouwers met schaamte de eerste minuten aanschouwen. Al snel volgt een bevrijdende lach en die lach is de hoofdmoot van zijn speech. Onno kan met veel verschillende onderwerpen uit de voeten en maakt zijn lezing gedeeltelijk op maat.

Contact Het Sprekersburo

Bezoekadres
De Dieze 34e
8253 PS Dronten

Postadres:
Postbus 32
8250 AA Dronten

Telefoon +31 (0)321 - 317 121
E-mail info@hetsprekersburo.nl

Gerelateerde sprekers & dagvoorzitters

Arko is serial enterpreneur, topspreker en inspirator.

Profiel Offerte aanvragen