Ruud Koornstra

Als ondernemend activist verzorgt Ruud Koornstra lezingen over duurzaamheid, energie transitie, mobiliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Onderwerpen & Thema's

    Klik om andere verwante sprekers te ontdekken.

Talen

Categorieën

Inzetbaarheid

 • Spreker

Beschikbaar voor

 • Lezingen
 • Lezingen op maat
 • Webinars

Tarief categorie spreker

Op aanvraag

Om Ruud Koornstra te boeken als spreker voor jouw evenement, bel 0321 - 317 121 of boek online.

Keynote spreker

Ruud Koornstra boeken als spreker

Ruud Koornstra behoort tot een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van duurzaamheid en is expert op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De afgelopen jaren stond Koornstra als ondernemend activist met Tendris aan de start van tal van disruptieve duurzame innovaties en bedrijven. Vanuit hier ontwikkelde hij bedrijven als Oxxio, wat het eerst en snelst groeiende 100% groene stroombedrijf was, Lemnis Lighting de uitvinders van ledverlichting en The New Motion; de Europese marktleider op gebied van elektrisch vervoer.

Ruud is vanuit zijn duurzaamheidsmissie voor iedereen actief in het bedrijfsleven, media, onderwijs en overheid. Al zijn activiteiten voor zijn missie heeft hij ondergebracht in Delta-9.

Als spreker verzorgt hij lezingen over onderwerpen als duurzaam ondernemen, disruptieve transities, maatschappelijk verantwoord ondernemen, energie transitie, mobiliteit en een betere en duurzamere wereld voor iedereen. Ruud Koornstra neemt vol overgave en passie zijn publiek mee in zijn verhaal en missie. Aan de hand van tal van voorbeelden laat hij je ontdekken dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Hij is een inspiratie voor menig bedrijf om over duurzaamheid na te denken, het te zien en te pakken.

Beschikbaarheid aanvragen

Gespreksonderwerpen Ruud Koornstra

Ruud Koornstra verzorgt als spreker lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Onderstaand een overzicht van inspirerende lezingen over verschillende onderwerpen. Op zoek naar een specifieke lezing? Ruud Koornstra kan ook een lezing op maat verzorgen.

 • Energie
 • Mobiliteit
 • Verspilling
 • Duurzaamheid

Biografie Ruud Koornstra

Lees meer over Ruud Koornstra

Na een carrière van 15 jaar als televisieproducent en ondernemer ging na de verkoop van mijn succesvolle mediaonderneming in 2000 het roer volledig om. In 2001 in startte ik samen met mijn oude schoolvriend en kompaan Friedwart Barfod Tendris Holding, een initiëringsmaatschappij voor duurzame bedrijven en producten.

Vanuit de gedachte dat iedereen streeft naar een betere wereld: NGO’s, overheden en consumenten, viel het ons op dat er weinig handelingsperspectief is voor iemand die iets goeds wil doen voor mens, natuur en milieu.

Met Tendris willen wij dat perspectief bieden en daarbij de duurzame keuze belonen. Al snel werd ons duidelijk dat voor elke product een duurzaam alternatief mogelijk is dat kwalitatief beter en financieel aantrekkelijk is.

De eerste onderneming onder Tendris werd Tendris Solutions: een technologisch ontwikkelcentrum voor niet verspillende producten. Energiebesparing en duurzame opwekking zijn de belangrijkste activiteiten.

Korte tijd later werd ook Oxxio opgericht. Het eerste energiebedrijf dat groene stroom voordeliger aanbood dan grijze stroom.

 • Binnen 3 jaar waren er in Nederland ongeveer 700.000 huishoudens overgestapt.
 • Hiermee demonstreerde Tendris dat duurzaamheid ook financieel beloond kon worden.

Verder werkten wij aan ‘nieuw licht’, ondergebracht in Lemnis Lighting. Dit vanuit het besef dat:

 • ruim 19% van de elektriciteit in de wereld wordt gebruikt voor verlichting;
 • de gloeilamp al meer dan 100 jaar onze belangrijkste elektrische lichtbron is;
 • waarbij 98% van de benodigde energie wordt verspild.

Resultaat van dit nieuwe licht? De LED:

 • bespaart 90% energie;
 • gaat 25 jaar mee;
 • bevat geen toxische stoffen en;
 • heeft een hoge kwaliteit lichtbeleving.

Het Lemnis ledlicht werd geadopteerd door de Clinton Foundation, is winnaar van de “Technology Pioneer 2009 Award” van het World Economic Forum.

Samen met de Nationale Postcode Loterij introduceerden wij in Nederland 2 miljoen ledlampen en versnelde wereldwijd invoering van de duurzame LED. Inmiddels is ledverlichting succesvol toegepast in straatverlichting, kantoor- en huishoudelijke verlichting en kaslampen.

Tevens introduceerden wij de elektrische auto in Nederland in 2009.

Met de oprichting van The New Motion werden we de serviceprovider voor de elektrische rijders van het eerste uur. Wij speelden een rol bij de promotie, voorlichting, regelgeving, fiscaliteit, infrastructuur en tal van andere zaken rond elektrische mobiliteit.

 • Anno 2014 rijden er ongeveer 50.000 elektrische auto’s in Nederland.

The New Motion is inmiddels een Europese marktleider.

Na anderhalf jaar ontwikkelen en bouwen werden we in 2012 de trotse testpiloot van de mobiliteitskaart XXImo. Met de kaart en de daaraan gekoppeld apps kunnen alle vormen van mobiliteit worden gepland en afgerekend. Ook zaken die gerelateerd zijn aan mobiliteit en reizen kunnen worden betaald met deze kaart:

 • tanken;
 • opladen;
 • openbaar vervoer;
 • taxi;
 • leenauto;
 • ov fiets;
 • parkeren;
 • hotels;
 • zakenlunches.

Deze zogenaamde app-store voor mobiliteit is een Nederlandse wereldprimeur. Het is een unieke en beproefde mobiliteitsoplossing voor de zakelijke reiziger, gevoed door alle mogelijke informatie/service aanbieders op het gebied van mobiliteit (9292ov, file-informatie etc.). En bijvoorbeeld te koppelen aan een persoonlijke agenda.

Ik heb de laatste tijd aan den lijve ondervonden dat ik door het continu attent gemaakt te zijn op de mogelijkheden, zo’n dertig procent minder met de auto reis. En zo sneller, comfortabeler en milieubewuster op de plaats van bestemming ben voor minder geld.
XXImo is inmiddels groot in Nederland en België en wordt verder uitgerold in Europa.

Nogmaals mijn kwestie:

Ik ben er van overtuigd dat duurzaam ondernemen geen “gat in de markt” is maar een “missing link” in de transitie naar een betere wereld voor iedereen.

Een wereld zonder verliezers (mens natuur en milieu). Ik wil als ondernemer onze successen en mislukkingen zo breed mogelijk delen in het onderwijs en de media. Maar ook als founder van een Leerstoel op Nyenrode, als bestuurslid van De Groene Zaak, als columnist bij de Telegraaf, op radio en TV, als partner van Universiteiten en kenniscentra, overheden, NGO’s en andere organisaties.

Ik hoop ondernemende mensen te overtuigen dat het anders kan. Ik wil mensen ervan doordringen dat duurzaamheid de sleutel is naar een beter, rijker leven. Een betere wereld hebben we zelf in de hand.

Daarover droom ik, praat ik, schrijf ik, Twitter ik en daarom onderneem ik.


Deel deze pagina

Aanbevelingen voor Ruud Koornstra

Ontdek de feedback van onze opdrachtgevers over de lezingen en presentaties van Ruud Koornstra. Lees de enthousiaste reacties.

Ruud Koornstra inhuren als spreker voor jouw evenement

Informatie aanvragen

Vrijblijvende informatie aanvragen over Ruud Koornstra.

Ontvang gratis en vrijblijvend informatie van spreker Ruud Koornstra via Het Sprekersburo. Wil je Ruud Koornstra inhuren voor jouw evenement of bijeenkomst?
Wil je een vrijblijvende offerte met tarief ontvangen dan hebben wij meer informatie nodig. Neem dan contact met ons op via het offerte formulier.

Wil je meer weten? Stel dan hier jouw vraag!

Wil je meer weten over boekingen of een prijsopgave ontvangen? Gebruik dan het onderstaande formulier. Vergeet niet om je gegevens correct in te vullen, zodat we je goed kunnen informeren over je vraag.

Velden met een * zijn verplicht.

Zo werkt het boeken van Ruud Koornstra

Het boeken van Ruud Koornstra is heel eenvoudig. Ontdek hoe onze werkwijze en advies in jouw voordeel kunnen werken.

Onze werkwijze

1. Contact
Neem contact op met Het Sprekersburo. Doe een aanvraag via het boekingsformulier of bel 0321-317 121.

2. Oriëntatie
Samen bespreken we jouw wensen en de mogelijkheden die Ruud Koornstra heeft. Wij sturen vervolgens een offerte en zullen een vrijblijvende optie in de agenda van Ruud Koornstra plaatsen.

3. Keuze
Als de datum, tijd, locatie, het globale onderwerp en prijs zijn afgesproken, zullen we een overeenkomst opstellen. Hiervoor sturen wij ons boekingsformulier met de benodigde gegevens voor de overeenkomst.

4. Overeenkomst
Ter bevestiging sturen wij de overeenkomst inclusief technische rider, persfoto en alle benodigde informatie voor de lezing van Ruud Koornstra.

5. Briefingsformulier
Ook ontvang je een briefingsformulier met enkele vragen die Ruud Koornstra helpen om zich voor te bereiden op jullie voorbespreking.

6. Voorbespreking
Tijdens een telefonische voorbespreking neemt Ruud Koornstra de belangrijkste inhoudelijk punten door. Het doel is om een lezing te creeëren waar zowel de opdrachtgever als de deelnemers echt iets aan hebben.

7. Laatste check
In de dagen voorafgaand aan de lezing nemen wij contact met je op om de laatste details af te stemmen.

8. Presentatie
Ruim voor aanvang van de lezing zal Ruud Koornstra aanwezig zijn op locatie. Aan het einde van de lezing is er nog ruimte om enkele vragen van het publiek te beantwoorden.

9. Follow-up & evaluatie
Enkele dagen na de lezing zullen we contact met jullie opnemen om de bijdrage van Ruud Koornstra te evalueren.

Veelgestelde vragen

Wij zijn van helderheid vooraf, en jij hoogstwaarschijnlijk ook. Daarom hebben we deze veelgestelde vragen samengesteld om zoveel mogelijk vragen vooraf te beantwoorden. Heb je toch nog meer vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Voor boekingen kun je contact opnemen met één van onze medewerkers. Direct telefonisch contact op 0321 - 317 121 of via onze chat.
Mailen kan natuurlijk ook, mail naar: info@hetsprekersburo.nl.

Na het bevestigen van een boeking, plannen we een telefonische (online) voorbespreking in. Tijdens deze inhoudelijke sessie bespreek je met Ruud Koornstra het evenement, de doelgroep, de lezing en eventuele specifieke wensen.

Het tarief voor een inspirerende lezing van Ruud Koornstra is op aanvraag, en afhankelijk van een aantal factoren. Zoals duur van de lezing, de voertaal, het programma en de doelgroep. Benieuwd naar de kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Ruud Koornstra spreekt over verschillende onderwerpen en themas. Neem gerust contact op voor meer informatie en mogelijkheden.

Indien de agenda het toelaat, kunnen we een vrijblijvende optie van 14 dagen plaatsen. We ontvangen graag informatie over de gewenste tijden en locatie, zodat we hier rekening mee kunnen houden. Binnen deze periode van twee weken horen we graag of de boeking doorgang vindt of dat er behoefte is aan een verlenging van de optie.

Andere sprekers

Wellicht dat één van deze sprekers ook interessant zijn.

Robert Doornbos

Robert Doornbos

Voormalig F1 racecoureur spreekt met enthousiasme over wat bedrijven kunnen leren van topsport en racen.

Ad van Wijk

Ad van Wijk

De topman van het jaar 2008 heeft drie wetten over energie waarover hij spreekt tijdens zijn inspirerende lezingen.

Joost Eerdmans

Joost Eerdmans

Opzoek naar andere sprekers?

Overzicht alle sprekers

Waarom Het Sprekersburo?

Er komen waarschijnlijk allemaal vragen bij je op, zodra je een spreker wilt boeken voor je volgende evenement. Ontdek de acht redenen waarom je een spreker boekt, bij Het Sprekersburo.

Ruim 20 jaar ervaring

We draaien al even mee en nog steeds met veel plezier en liefde voor ons vak.

Breed aanbod aan sprekers

Wij hebben een breed aanbod van sprekers in verschillende categorieën en over verschillende onderwerpen. Staat de gewenste spreker er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Persoonlijk contact

Tijdens de voorbespreking heb je persoonlijk contact met Ruud Koornstra.

Persoonlijke benadering

Bij Het Sprekersburo vind je een persoonlijke benadering, gecombineerd met de ervaring en de kennis.

Flexibel, snel en service gericht

Daar staat Het Sprekersburo voor!

Offerte binnen 1 werkdag

Wij maken binnen 1 werkdag de beste offerte op maat en met de scherpste prijs.

Eerlijke prijzen

Onze offerte is gratis en geheel vrijblijvend volgens marktconforme prijzen.

Inspirerende sprekers

Door jarenlange ervaring kunnen wij een adviserende partner zijn.