Herman Pleij

Eén van de beste sprekers van Nederland. Hij weet als geen ander zijn publiek enthousiast te maken over cultuur en geschiedenis.

Onderwerpen & Thema's

    Klik om andere verwante sprekers te ontdekken.

Talen

Categorieën

Inzetbaarheid

 • Panellid
 • Spreker

Beschikbaar voor

 • Lezingen
 • Lezingen op maat
 • Presentaties

Tarief categorie spreker

€ 2.000 tot € 3.500

Om Herman Pleij te boeken als spreker voor jouw evenement, bel 0321 - 317 121 of boek online.

Keynote spreker

Herman Pleij boeken als spreker

Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, auteur en spreker

 • Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de Middeleeuwen
 • Auteur van o.a. Moet Kunnen, Middeleeuwen, Sprekende Denkers en Plaatsen Van Herinnering
 • Tafelgast bij De Wereld Draait Door
 • Ervaren spreker over uiteenlopende onderwerpen

Herman Pleij is emeritus hoogleraar, auteur en veelgevraagd spreker.

Op enthousiaste en humoristische wijze geeft hij lezingen over cultuurhistorische onderwerpen. Zijn interesses liggen vooral in volksliteratuur en -cultuur, toneel, de ontwikkeling van een burgermoraal en de Nederlandse identiteit.

Herman geeft inzicht in de historische achtergrond van de hedendaagse samenleving of van wat wij typische 'Nederlands' vinden. Hij geeft met tijdens zijn lezingen inzicht in de Nederlandse identiteit, tradities en gebruiken en weet zijn publiek hier enthousiast mee te maken. Met de immer bevlogen Herman Pleij haalt u een zeer boeiende spreker met de nodige humor in huis.

Beschikbaarheid aanvragen

Gespreksonderwerpen Herman Pleij

Herman Pleij verzorgt als spreker lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Onderstaand een overzicht van inspirerende lezingen over verschillende onderwerpen. Op zoek naar een specifieke lezing? Herman Pleij kan ook een lezing op maat verzorgen.

 • Filosofie en wetenschap
 • Op zoek naar de Nederlandse identiteit
 • Vijf eeuwen welvaart en hoe ziet de 21e eeuw eruit
 • 100 jaar reclame
 • Onderwijs

 

Bestaat de Nederlander wel? Een zoektocht naar de Nederlandse identiteit

-Herman Pleij-

Herman Pleij op beeld

Bekijk de inspirerende video's van Herman Pleij. Wil je een voorproefje van zijn lezingen krijgen? Bekijk dan de YouTube video's hieronder.

Herman Pleij over Nederlandse identiteit op Goed Geld Gala 2018

Herman Pleij - Congres97

Vrijheidscollege Herman Pleij

Biografie Prof. dr. Herman Pleij

Lees meer over Spreker Prof. dr. Herman Pleij

Prof. dr. Herman Pleij werd geboren op 24 februari 1943 in Hilversum en is hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van vele werken. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Promoveerde in 1979 op Het Gilde van de Blauwe Schuit. Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen, herdrukt in 1983. Deze studie gaat in het bijzonder over carnavalsteksten en de betekenissen van het tijdelijk vestigen van omgekeerde werelden.

Academische carrière 

Sinds 1981 tot zijn pensionering in 2008 werkte hij als hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Pleij was daar van 1990 tot 1992 decaan van de Faculteit der Letteren. In 1993 werd hij onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders, en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat.

Prof. Dr. Herman Pleij is vooral geïnteresseerd in volksliteratuur en –cultuur, toneel, de rederijkers, de betekenis van de vroege drukpers, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.

Publicaties van Herman Pleij

Pleij maakte in 1991 een zesdelige radio- en TV-serie voor TELEAC onder de titel Sprekend over de middeleeuwen, waarvan ook een boek gemaakt is onder dezelfde titel (uitgeverij Prometheus). Tevens schrijft hij in dag- en weekbladen over cultuurhistorische onderwerpen. Essays over Nederlandse mentaliteiten en de nationale beschavingsgeschiedenis zijn verzameld onder de titel Het Nederlandse onbehagen (Prometheus, 1991), Hollands welbehagen (idem, 1998), Tegen de barbarij (idem, 1999), De herontdekking van Nederland (idem, 2003), alle herdrukt, en het meest recent Erasmus en het poldermodel (idem, 2005). Vanuit deze belangstelling is een tiendelige TV-serie Wij Nederlanders gemaakt met G.J. Dröge en uitgezonden door de AVRO in 1997.

Andere publicaties zijn: De sneeuwpoppen van 1511. Literatuur en stadscultuur tussen middeleeuwen en moderne tijd (1988; herdruk Prometheus, 1998); Op belofte van profijt; stadscultuur en burgermoraal in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen (Prometheus, 1991).

Pleij was in 1993 mederedacteur van Nederlandse literatuur, een geschiedenis, en in 1996 van Een theatergeschiedenis der Nederlanden. Schreef in 1994 ook een roman, Zandgrond (Prometheus), over een man die worstelt met het dagboek van zijn grootvader uit de Eerste Wereldoorlog in België. In 1997 verscheen Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven (Prometheus), meermalen herdrukt en vertaald in het Duits en Engels. Van 2002 is Van karmijn, purper en blauw; over kleuren van de Middeleeuwen en daarna (Prometheus) ook vertaald in het Engels.

Binnenkort verschijnen: De eeuw van de zotheid; Plaatsen van herinnering, deel I (met Wim Blockmans); Het gevleugelde woord als deel II van een nieuwe Nederlandse literatuurgeschiedenis.

Pleij werkt thans aan een studie over leven en werken van Anna Bijns te Antwerpen, aan een boek over het literaire en culturele leven in het Amsterdam van vóór de Gouden Eeuw en aan een roman over Willem van Oranje.

Herman Pleij inhuren als spreker

Herman Pleij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland. Als weinig anderen weet hij een breed publiek enthousiast te maken voor cultuurhistorische onderwerpen en inzicht te geven in de historische achtergrond van de huidige maatschappij, en van wat wij als 'typisch Nederlands' beschouwen. Hij doet dat door zijn publicaties, door lezingen, door optredens op tv en radio en door middel van eigen televisieprogramma's. Huur Herman Pleij in als inspirerende spreker voor uw event of lezing.


Deel deze pagina

Boeken van Herman Pleij

Onderstaand een overzicht van alle boeken die Herman Pleij de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Wil je de aanwezigen een blijvend aandenken geven? Informeer naar de mogelijkheden om een aantal boeken te bestellen.

Boek: Oefeningen in genot - Liefde en lust in de late Middeleeuwen | Herman Pleij

Oefeningen in genot

Liefde en lust in de late Middeleeuwen

Boek Herman Pleij: Moet kunnen, op zoek naar een Nederlandse identiteit

Moet kunnen

Op zoek naar een Nederlandse identiteit

Aanbevelingen voor Herman Pleij

Ontdek de feedback van onze opdrachtgevers over de lezingen en presentaties van Herman Pleij. Lees de enthousiaste reacties.

De 'moet-kunnen-mentaliteit' werd onmiddellijk geadopteerd door de 600 gasten. Inspirerend, verfrissend, vol humor en vooral veel herkenning.

Deltalinq - Rotterdam

Met veel plezier en grote tevredenheid kijken we terug op de bijdrage van Prof. Dr. Pleij gisteravond tijdens onze Collegetour met het thema Transities in het Onderwijs. Op zijn bekende wervelende wijze van spreken, bijna niet bij te houden zo energiek met luisteren, plaatste hij vernieuwing en ontwikkeling van het onderwijssysteem in typisch Nederlands cultuurhistorisch perspectief. En zodanig toegelicht dat je werd meegenomen weer in je eigen schooltijd met alles wat daarbij hoorde. Prachtige avond aldus de aanwezigen!

Gemeente Oude IJsselstreek - Ulft

Een bevlogen spreker met een inspirerend verhaal. Stof tot nadenken voor het restant van 2015

Vitaal Bedrijvig Veghel - Veghel

Referenties

Enkele van de opdrachtgevers van Herman Pleij:

 • TNO
 • Rijkswaterstaat
 • Erfgoed Brabant
 • TU Delft
 • Nederlands Loodswezen
 • Aegon Nederland
 • Stenden Hogeschool
 • FNV Kiem

Beoordelingen

Lezingen van Herman Pleij

Opdrachtgevers beoordeelden de lezing van Herman Pleij gemiddeld met een 8.0 / 10 (3 beoordelingen).

Herman Pleij inhuren als spreker voor jouw evenement

Informatie aanvragen

Vrijblijvende informatie aanvragen over Prof. dr. Herman Pleij.

Ontvang gratis en vrijblijvend informatie van spreker Prof. dr. Herman Pleij via Het Sprekersburo. Wil je Herman Pleij inhuren voor jouw evenement of bijeenkomst?
Wil je een vrijblijvende offerte met tarief ontvangen dan hebben wij meer informatie nodig. Neem dan contact met ons op via het offerte formulier.

Wil je meer weten? Stel dan hier jouw vraag!

Wil je meer weten over boekingen of een prijsopgave ontvangen? Gebruik dan het onderstaande formulier. Vergeet niet om je gegevens correct in te vullen, zodat we je goed kunnen informeren over je vraag.

Velden met een * zijn verplicht.

Zo werkt het boeken van Herman Pleij

Het boeken van Herman Pleij is heel eenvoudig. Ontdek hoe onze werkwijze en advies in jouw voordeel kunnen werken.

Onze werkwijze

1. Contact
Neem contact op met Het Sprekersburo. Doe een aanvraag via het boekingsformulier of bel 0321-317 121.

2. Oriëntatie
Samen bespreken we jouw wensen en de mogelijkheden die Herman Pleij heeft. Wij sturen vervolgens een offerte en zullen een vrijblijvende optie in de agenda van Herman Pleij plaatsen.

3. Keuze
Als de datum, tijd, locatie, het globale onderwerp en prijs zijn afgesproken, zullen we een overeenkomst opstellen. Hiervoor sturen wij ons boekingsformulier met de benodigde gegevens voor de overeenkomst.

4. Overeenkomst
Ter bevestiging sturen wij de overeenkomst inclusief technische rider, persfoto en alle benodigde informatie voor de lezing van Herman Pleij.

5. Briefingsformulier
Ook ontvang je een briefingsformulier met enkele vragen die Herman Pleij helpen om zich voor te bereiden op jullie voorbespreking.

6. Voorbespreking
Tijdens een telefonische voorbespreking neemt Herman Pleij de belangrijkste inhoudelijk punten door. Het doel is om een lezing te creeëren waar zowel de opdrachtgever als de deelnemers echt iets aan hebben.

7. Laatste check
In de dagen voorafgaand aan de lezing nemen wij contact met je op om de laatste details af te stemmen.

8. Presentatie
Ruim voor aanvang van de lezing zal Herman Pleij aanwezig zijn op locatie. Aan het einde van de lezing is er nog ruimte om enkele vragen van het publiek te beantwoorden.

9. Follow-up & evaluatie
Enkele dagen na de lezing zullen we contact met jullie opnemen om de bijdrage van Herman Pleij te evalueren.

Veelgestelde vragen

Wij zijn van helderheid vooraf, en jij hoogstwaarschijnlijk ook. Daarom hebben we deze veelgestelde vragen samengesteld om zoveel mogelijk vragen vooraf te beantwoorden. Heb je toch nog meer vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Voor boekingen kun je contact opnemen met één van onze medewerkers. Direct telefonisch contact op 0321 - 317 121 of via onze chat.
Mailen kan natuurlijk ook, mail naar: info@hetsprekersburo.nl.

Na het bevestigen van een boeking, plannen we een telefonische (online) voorbespreking in. Tijdens deze inhoudelijke sessie bespreek je met Herman Pleij het evenement, de doelgroep, de lezing en eventuele specifieke wensen.

Een eerste indicatie voor boekingen binnen Nederland: de prijs ligt tussen 2.000 en 3.500 euro voor een lezing en is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals lengte van de lezing, welke voertaal, het programma en de doelgroep. Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en ontvang een gratis offerte.

Herman Pleij spreekt over verschillende onderwerpen en themas. Neem gerust contact op voor meer informatie en mogelijkheden.

Indien de agenda het toelaat, kunnen we een vrijblijvende optie van 14 dagen plaatsen. We ontvangen graag informatie over de gewenste tijden en locatie, zodat we hier rekening mee kunnen houden. Binnen deze periode van twee weken horen we graag of de boeking doorgang vindt of dat er behoefte is aan een verlenging van de optie.

Andere sprekers

Wellicht dat één van deze sprekers ook interessant zijn.

Joost Eerdmans

Joost Eerdmans

Dick Trubendorffer

Dick Trubendorffer

Dirk Trubendorffer spreekt over onderwerpen als verslavingsherstel en persoonlijke groei.

Karl Raats

Karl Raats

Als inspirerend spreker geeft hij presentaties op het gebied van leiderschap, verandermanagement, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling.

Opzoek naar andere sprekers?

Overzicht alle sprekers

Waarom Het Sprekersburo?

Er komen waarschijnlijk allemaal vragen bij je op, zodra je een spreker wilt boeken voor je volgende evenement. Ontdek de acht redenen waarom je een spreker boekt, bij Het Sprekersburo.

Ruim 20 jaar ervaring

We draaien al even mee en nog steeds met veel plezier en liefde voor ons vak.

Breed aanbod aan sprekers

Wij hebben een breed aanbod van sprekers in verschillende categorieën en over verschillende onderwerpen. Staat de gewenste spreker er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Persoonlijk contact

Tijdens de voorbespreking heb je persoonlijk contact met Herman Pleij.

Persoonlijke benadering

Bij Het Sprekersburo vind je een persoonlijke benadering, gecombineerd met de ervaring en de kennis.

Flexibel, snel en service gericht

Daar staat Het Sprekersburo voor!

Offerte binnen 1 werkdag

Wij maken binnen 1 werkdag de beste offerte op maat en met de scherpste prijs.

Eerlijke prijzen

Onze offerte is gratis en geheel vrijblijvend volgens marktconforme prijzen.

Inspirerende sprekers

Door jarenlange ervaring kunnen wij een adviserende partner zijn.