Herman Pleij

Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, auteur en spreker

Eén van de beste sprekers van Nederland. Hij weet als geen ander zijn publiek enthousiast te maken over cultuur en geschiedenis.

Tarief categorie spreker:

€ 2.000 tot € 3.500

Om Herman Pleij te boeken als spreker voor jouw evenement, bel 0321 317 121 of boek online

Verzoek om tarief en beschikbaarheid

Herman Pleij spreekt

Herman Pleij is emeritus hoogleraar, auteur en veelgevraagd spreker.

Op enthousiaste en humoristische wijze geeft hij lezingen over cultuurhistorische onderwerpen. Zijn interesses liggen vooral in volksliteratuur en -cultuur, toneel, de ontwikkeling van een burgermoraal en de Nederlandse identiteit.

Herman geeft inzicht in de historische achtergrond van de hedendaagse samenleving of van wat wij typische 'Nederlands' vinden. Hij geeft met tijdens zijn lezingen inzicht in de Nederlandse identiteit, tradities en gebruiken en weet zijn publiek hier enthousiast mee te maken. Met de immer bevlogen Herman Pleij haalt u een zeer boeiende spreker met de nodige humor in huis.

 • Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de Middeleeuwen
 • Auteur van o.a. Moet Kunnen, Middeleeuwen, Sprekende Denkers en Plaatsen Van Herinnering
 • Tafelgast bij De Wereld Draait Door
 • Ervaren spreker over uiteenlopende onderwerpen

Gespreksonderwerpen Herman Pleij

Herman Pleij verzorgt als spreker lezingen over uiteenlopende onderwerpen

Onderstaand een overzicht van inspirerende lezingen over verschillende onderwerpen. Op zoek naar een specifieke lezing? Herman Pleij kan ook een lezing op maat verzorgen.

 • Filosofie en wetenschap
 • Op zoek naar de Nederlandse identiteit
 • Vijf eeuwen welvaart en hoe ziet de 21e eeuw eruit
 • 100 jaar reclame
 • Onderwijs

 

Onderwerpen & Thema's

Recht & maatschappij Geschiedenis Kunst & cultuur Vaderlandse geschiedenis Historicus

    Klik om andere verwante sprekers te ontdekken.

Categorieën

Inzetbaarheid

PanellidSpreker

Beschikbaar voor:

Lezingen
Lezingen op maat
Presentaties

Het Sprekersburo, dat spreekt voor zich.

Of bel ons om Herman Pleij te boeken op telefoonnummer 0321 317 121

Bestaat de Nederlander wel? Een zoektocht naar de Nederlandse identiteit

-Herman Pleij-

Herman Pleij op beeld

Bekijk de inspirerende video's van Herman Pleij

Herman Pleij - Congres97

Wil je een impressie krijgen van de lezingen van spreker Herman Pleij bekijk dan hiernaast de video.

Herman Pleij over Nederlandse identiteit op Goed Geld Gala 2018

Herman Pleij - Congres97

Vrijheidscollege Herman Pleij

Biografie Prof. dr. Herman Pleij

Lees meer over Prof. dr. Herman Pleij

Prof. dr. Herman Pleij werd geboren op 24 februari 1943 in Hilversum en is hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van vele werken. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Promoveerde in 1979 op Het Gilde van de Blauwe Schuit. Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen, herdrukt in 1983. Deze studie gaat in het bijzonder over carnavalsteksten en de betekenissen van het tijdelijk vestigen van omgekeerde werelden.

Academische carrière 

Sinds 1981 tot zijn pensionering in 2008 werkte hij als hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Pleij was daar van 1990 tot 1992 decaan van de Faculteit der Letteren. In 1993 werd hij onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders, en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat.

Prof. Dr. Herman Pleij is vooral geïnteresseerd in volksliteratuur en –cultuur, toneel, de rederijkers, de betekenis van de vroege drukpers, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.

Publicaties van Herman Pleij

Pleij maakte in 1991 een zesdelige radio- en TV-serie voor TELEAC onder de titel Sprekend over de middeleeuwen, waarvan ook een boek gemaakt is onder dezelfde titel (uitgeverij Prometheus). Tevens schrijft hij in dag- en weekbladen over cultuurhistorische onderwerpen. Essays over Nederlandse mentaliteiten en de nationale beschavingsgeschiedenis zijn verzameld onder de titel Het Nederlandse onbehagen (Prometheus, 1991), Hollands welbehagen (idem, 1998), Tegen de barbarij (idem, 1999), De herontdekking van Nederland (idem, 2003), alle herdrukt, en het meest recent Erasmus en het poldermodel (idem, 2005). Vanuit deze belangstelling is een tiendelige TV-serie Wij Nederlanders gemaakt met G.J. Dröge en uitgezonden door de AVRO in 1997.

Andere publicaties zijn: De sneeuwpoppen van 1511. Literatuur en stadscultuur tussen middeleeuwen en moderne tijd (1988; herdruk Prometheus, 1998); Op belofte van profijt; stadscultuur en burgermoraal in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen (Prometheus, 1991).

Pleij was in 1993 mederedacteur van Nederlandse literatuur, een geschiedenis, en in 1996 van Een theatergeschiedenis der Nederlanden. Schreef in 1994 ook een roman, Zandgrond (Prometheus), over een man die worstelt met het dagboek van zijn grootvader uit de Eerste Wereldoorlog in België. In 1997 verscheen Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven (Prometheus), meermalen herdrukt en vertaald in het Duits en Engels. Van 2002 is Van karmijn, purper en blauw; over kleuren van de Middeleeuwen en daarna (Prometheus) ook vertaald in het Engels.

Binnenkort verschijnen: De eeuw van de zotheid; Plaatsen van herinnering, deel I (met Wim Blockmans); Het gevleugelde woord als deel II van een nieuwe Nederlandse literatuurgeschiedenis.

Pleij werkt thans aan een studie over leven en werken van Anna Bijns te Antwerpen, aan een boek over het literaire en culturele leven in het Amsterdam van vóór de Gouden Eeuw en aan een roman over Willem van Oranje.

Herman Pleij inhuren als spreker

Herman Pleij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland. Als weinig anderen weet hij een breed publiek enthousiast te maken voor cultuurhistorische onderwerpen en inzicht te geven in de historische achtergrond van de huidige maatschappij, en van wat wij als 'typisch Nederlands' beschouwen. Hij doet dat door zijn publicaties, door lezingen, door optredens op tv en radio en door middel van eigen televisieprogramma's. Huur Herman Pleij in als inspirerende spreker voor uw event of lezing.


Deel deze pagina

Boeken van Herman Pleij

Onderstaand een overzicht van alle boeken die Herman Pleij de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Wil je de aanwezigen een blijvend aandenken geven? Informeer naar de mogelijkheden om een aantal boeken te bestellen.

Boek: Oefeningen in genot - Liefde en lust in de late Middeleeuwen | Herman Pleij

Oefeningen in genot

Liefde en lust in de late Middeleeuwen

Boek Herman Pleij: Moet kunnen, op zoek naar een Nederlandse identiteit

Moet kunnen

Op zoek naar een Nederlandse identiteit

Aanbevelingen voor Herman Pleij

Wat onze opdrachtgevers zeggen over lezing of presentatie van Herman Pleij. Lees de enthousiaste reacties.

Met veel plezier en grote tevredenheid kijken we terug op de bijdrage van Prof. Dr. Pleij gisteravond tijdens onze Collegetour met het thema Transities in het Onderwijs. Op zijn bekende wervelende wijze van spreken, bijna niet bij te houden zo energiek met luisteren, plaatste hij vernieuwing en ontwikkeling van het onderwijssysteem in typisch Nederlands cultuurhistorisch perspectief. En zodanig toegelicht dat je werd meegenomen weer in je eigen schooltijd met alles wat daarbij hoorde. Prachtige avond aldus de aanwezigen!

Gemeente Oude IJsselstreek - Ulft -

"De 'moet-kunnen-mentaliteit' werd onmiddellijk geadopteerd door de 600 gasten. Inspirerend, verfrissend, vol humor en vooral veel herkenning."

- Deltalinq - Rotterdam

"Een bevlogen spreker met een inspirerend verhaal. Stof tot nadenken voor het restant van 2015"

- Vitaal Bedrijvig Veghel - Veghel

"Met veel plezier en grote tevredenheid kijken we terug op de bijdrage van Prof. Dr. Pleij gisteravond tijdens onze Collegetour met het thema Transities in het Onderwijs. Op zijn bekende wervelende wijze van spreken, bijna niet bij te houden zo energiek met luisteren, plaatste hij vernieuwing en ontwikkeling van het onderwijssysteem in typisch Nederlands cultuurhistorisch perspectief. En zodanig toegelicht dat je werd meegenomen weer in je eigen schooltijd met alles wat daarbij hoorde. Prachtige avond aldus de aanwezigen!"

- Gemeente Oude IJsselstreek - Ulft

Referenties

Een greep uit opdrachtgevers van Herman Pleij

 • TNO
 • Rijkswaterstaat
 • Erfgoed Brabant
 • TU Delft
 • Nederlands Loodswezen
 • Aegon Nederland
 • Stenden Hogeschool
 • FNV Kiem

Beoordeling

Lezingen van Herman Pleij

Opdrachtgevers beoordeelde de lezing van Herman met gemiddeld een 8.0 / 10 (3 beoordelingen).

Herman Pleij inhuren als spreker voor jouw evenement

Informatie aanvragen

Vrijblijvende informatie aanvragen over Prof. dr. Herman Pleij.

Ontvang gratis en vrijblijvend informatie van spreker Prof. dr. Herman Pleij via Het Sprekersburo. Wil je Herman Pleij inhuren voor jouw evenement of bijeenkomst? Voor informatie over boekingen of het opvragen van een prijs kun je onderstaand formulier gebruiken.
Wil je een vrijblijvende offerte met tarief ontvangen dan hebben wij meer informatie nodig. Neem dan contact met ons op via het offerte formulier.

Wil je meer weten? Stel dan hier jouw vraag!

Velden met een * zijn verplicht.

Onze werkwijze

Boeken van Herman Pleij werkt heel eenvoudig.

Hoe onze werkwijze en advies in jouw voordeel kan werken.

Meer informatie

1. Vind een spreker
Vind op de website van Het Sprekersburo de juiste spreker voor jouw evenement of bijeenkomst.

2. Controleer de prijs en beschikbaarheid
Wij sturen jouw binnen één werkdag een geheel vrijblijvende offerte.

3. Plaats een gratis optie
Wij noteren bij beschikbaarheid van de spreker een, geheel vrijblijvende, optie voor 14 dagen.

4. Bevestig de boeking
Bij akkoord op de offerte boeken wij de spreker en sturen wij je ons boekingsformulier toe.

5. Ontvang de bevestiging
Met de, door jouw, aangeleverde gegevens sturen wij je de bevestiging van de boeking.

6. Teken en retourneer de bevestiging
Ter bevestiging sturen wij de een overeenkomst die binnen vijf dagen na ontvangst ondertekend moet worden.

Andere sprekers

Wellicht dat één van deze sprekers ook interessant zijn.

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen vindt ondernemen en managen topsport voor bedrijven. Hij is expert op beide vlakken en te boeken als spreker.

Jos Burgers

Jos Burgers

Een van de meest gevraagde managementsprekers van Nederland. Als echte marketingman gaat hij in op klantbeleving.

Joost Eerdmans

Joost Eerdmans

Opzoek naar andere sprekers?

Overzicht alle sprekers

Waarom Het Sprekersburo?

Er komen waarschijnlijk allemaal vragen bij je op, zodra je een spreker wilt boeken voor je volgende evenement. Acht reden waarom een spreker boeken bij Het Sprekersburo.

Ruim 20 jaar ervaring

We draaien al even mee en nog steeds met veel plezier en liefde voor ons vak.

Breed aanbod aan sprekers

Wij hebben een breed aanbod van sprekers in verschillende categorieën en over verschillende onderwerpen. Staat de gewenste spreker er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Persoonlijk contact

Tijdens de voorbespreking heb je persoonlijk contact met Herman Pleij.

Persoonlijke benadering

Bij Het Sprekersburo vind je een persoonlijke benadering, gecombineerd met de ervaring en de kennis.

Flexibel, snel en service gericht

Daar staat Het Sprekersburo voor!

Offerte binnen 1 werkdag

Wij maken binnen 1 werkdag de beste offerte op maat en met de scherpste prijs.

Eerlijke prijzen

Onze offerte is gratis en geheel vrijblijvend volgens marktconforme prijzen.

Inspirerende sprekers

Door jarenlange ervaring kunnen wij een adviserende partner zijn.