Biografie
Biografie van Maarten van Rossem: alles wat je moet weten over deze dagvoorzitter
Maarten van Rossem (Zeist, 24 oktober 1943) is een Nederlandse bijzonder hoogleraar geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen, onder meer tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 en houdt regelmatig lezingen voor een algemeen publiek. Zijn boeken komen uit bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Van Rossem groeide op aan de Javastraat 12 te Wageningen. In die plaats behaalde hij het diploma Gymnasium beta. Vervolgens studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, was daar vanaf 1971 wetenschappelijk medewerker en promoveerde in 1983 op het proefschrift Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953). In 1997 werd hij in Utrecht bijzonder hoogleraar.
Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot Historicus van het jaar 2003 omdat hij "Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst". Na zijn nuchtere commentaar op de aanslagen van 11 september 2001 werd hij aanvankelijk hevig bekritiseerd en vond men hem te relativerend. Met name in de Nova uitzending, direct na de aanslagen op het WTC, vielen zijn relativerende opmerkingen bij de presentatoren, Pieter Jan Hagens en Kees Driehuis, niet in goede aarde. Later leek het tij te keren en werd Van Rossems nuchtere kijk op de wereld meer gewaardeerd. Frits Abrahams schreef bijvoorbeeld in zijn column voor het NRC: Kort na "11 september" werd hij tot mijn ontsteltenis afgedankt, men vond hem te relativerend, hoewel relativering juist in de periode daarna zo nodig was.
In 2006 was hij de presentator van de universiteitsquiz UQ2006 bij de VPRO.
In de zomer van 2008 was hij gast-hoofdredacteur van een - als glossy vormgegeven - uitgave van het Historisch Nieuwsblad: Maarten!. Daarin schreef hij stukken over de (schandelijke kanten van) de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de jaren 50 en de opkomst van het populisme in de Nederlandse politiek.
Op 14 november 2008 is hij gepensioneerd, maar hij blijft nog twee jaar lang aan de Universiteit Utrecht verbonden om twee modulen onderwijs te verzorgen.
Begin 2009 presenteert hij voor de Evangelische Omroep het tv-programma Van Rossem in Amerika, over geloof in de Verenigde Staten.
Van Rossem verschijnt regelmatig op de televisie, waar hij zijn commentaar geeft op politieke en culturele zaken. In zijn presentatie "Wat brengt ons de 21e eeuw?" blikt van Rossem terug op de 20e eeuw, om hieruit vervolgens lering te trekken voor de 21e eeuw.