Adjiedj Bakas

Drs. Adjiedj Bakas is trendwatcher des Vaderlands en als spreker erg nuchter en humoristisch met een positieve insteek.

Onderwerpen & Thema's

    Klik om andere verwante sprekers te ontdekken.

Talen

Categorieën

Inzetbaarheid

 • Dagvoorzitter
 • Discussieleider
 • Spreker

Beschikbaar voor

 • Dagvoorzitterschappen
 • Lezingen
 • Lezingen op maat
 • Presentaties
 • Webcasts
 • Webinars

Tarief categorie spreker

€ 2.000 tot € 3.500

€ 3.500 tot € 5.000

Om Adjiedj Bakas te boeken als spreker voor jouw evenement, bel 0321 - 317 121 of boek online.

Keynote spreker

Adjiedj Bakas boeken als spreker

Trendwatcher, spreker en auteur

 • Trendwatcher des Vaderlands
 • Columnist voor NRC Handelsblad en de Volkskrant
 • Verkozen in 2009 tot 'Trendwatcher van het Jaar'
 • Auteur van o.a. 'Oude Wereld & Nieuwe Wereld', 'Plenty; megatrends water, energie, grondstoffen en duurzaamheid' en 'Ziel in de Zorg'

Als spreker is hij één van de bekendste en meest invloedrijke trendwatchers van Nederland. Hij wordt ook wel “de trendwatcher des Vaderlands” genoemd. Met zijn inspirerende onderwerpen, heeft hij sinds 1989 meer dan 1.000 lezingen verzorgd in meer dan 25 landen.

Hij is tevens auteur van een groot aantal managementboeken, waaronder de bestsellers: ‘Megatrends Nederland’, ‘Megatrends MKB’ en ‘De Staat van Morgen’.

Adjiejd Bakas spreekt tijdens zijn lezingen over trends die steeds belangrijker zullen worden. Zijn verhaal is onderscheidend en bevat de nieuwste inzichten, waarbij hij een blik in de toekomst geeft. Daarnaast vertelt hij ook hoe je hierop in kunt spelen.

Zijn normale lezingen gaan over de toekomst van energie, zorg, onderwijs, voedsel, platteland, overheid, financiën, banken, technologie, overheid, onderwijs, digitale transformatie, kapitalisme, slowbalisering, werk, vastgoed, mobiliteit, trends en megatrends.

Naast deze standaard- en branchelezingen biedt Bakas de mogelijkheid om een lezing op maat te maken, die naadloos aansluit op het thema van jouw evenement of de rest van het programma.

Adjiedj daagt zijn publiek uit, schudt wakker en zet aan tot nadenken. Adjiedj’s nuchtere, energieke en vooral humoristische manier van spreken maken hem tot een veelgevraagd spreker. Hij is dan ook een gewaardeerd spreker bij Het Sprekersburo. Een spreker waar na jouw event nog lang over nagepraat zal worden.

Beschikbaarheid aanvragen

Gespreksonderwerpen Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas verzorgt als spreker lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Onderstaand een overzicht van inspirerende lezingen over verschillende onderwerpen. Op zoek naar een specifieke lezing? Adjiedj Bakas kan ook een lezing op maat verzorgen.

- De Crisis
- Mensen attenderen op kansen
- Trends in de zorg
- De arbeidsmarkt
- De beroepskeuze van de toekomst
- Toekomst van spiritualiteit

Biografie Drs. Adjiedj Bakas

Lees meer over Drs. Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas werd geboren op 15 november 1963 in Nickerie (Suriname) en is een veelgevraagd trendwatcher en spreker. 

Bakas is provocerend en altijd positief, ook in deze tijden van economische teruggang. Zijn motto is dan ook: “Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoog komt”. In zijn boek Beyond the Crisis beschrijft hij de kansen die de economische wereldcrisis biedt voor echt ondernemer-schap en voor een echte transformatie van de economie. “Moeilijkheden zijn eigenlijk alleen maar kansen met doornen,” zegt Bakas. “Een lagere koers voor de Euro brengt Europese exporteurs bijvoorbeeld goedkopere en groeiende exportkansen.”

Bakas is een rasoptimist. “Voor mijn oma was het huishouden in haar jeugd een fulttime job, zonder koelkast, diepvries, stofzuiger, wc, wasmachine of supermarkt. Nu doe je het huishouden in een fractie van tijd. Wat een geweldige vooruitgang, toch?” Bakas hamert erop dat de mensheid steeds weer vooruitgaat, en dat iedere crisis weer een vooruitgang wordt, ook al raken mensen erdoor van de leg. “Kijk naar de feiten: er is minder honger op de wereld dan ooit tevoren, er zijn minder oorlogen. De mensheid is rijker dan ooit en de welvaart is beter verspreid. De mens is een geweldig inventief beestje!”

Ondanks zijn aanstekelijke optimisme, hamert Bakas ook op “de achterkant van de vooruitgang”. In zijn boek De Toekomst van de Liefde meldt hij dat 1:4 Nederlanders eenzaam is, dat 30% van de Amerikanen minder vrienden heeft dan 20 jaar geleden, dat 20% van de Amerikanen zelfs helemaal geen intieme vrienden heeft. Eenzaamheid wordt volgens Bakas een van de grootste thema’s van de komende tijd. “In en tijd met meer communicatie-mogelijkheden dan ooit tevoren, voelen meer mensen dan ooit zich eenzaam”. Geluk is maakbaar, volgens Bakas, een kwestie van verstandige keuzes maken. “Ongelukkige mensen krijgen net zoveel kansen op geluk als gelukkige mensen. Maar ongelukkige mensen zien dit vaak niet”.

Uniek aan Bakas is ook dat hij economische en spirituele thema’s op en een energieke manier met elkaar verbindt. In zijn boek The Future of Faith stelt hij dat economische trends parallel lopen met spirituele trends. Hij voorspelt de opkomst van de “Personal God,” een door ieder individu zelf samengesteld godsbeeld, dat past bij het groeiende bewustzijn bij mensen. Hij noemt de milieubeweging de “Groene Kerk” en voorspelt dat dit in de 21e eeuw de grootste kerk ter wereld gaat worden.

Bakas schreef verschillende bestsellers over de toekomst, die onder andere in Nederland, de VS, China, Brazilië en Engeland verschijnen. Enkele van zijn succesvolle Engelstalige titels zijn: The Future of Faith, Beyond the Crisis, World Megatrends en Living without Oil (het laatste boek samen met Rob Creemers). Succesvolle Nederlandstalige titels zijn: De Toekomst van Werk (co-auteur Martijn van der Woude), De Toekomst van de Liefde en Microtrends Nederland. Hij werkt nu aan het boek De Toekomst van Gezondheid.

Bakas werd verkozen tot “Trendwatcher van het Jaar 2009” en “Zwarte Zakenman van het Jaar 2008.” Bakas geldt als een boeiende, prikkelende, visionaire, humoristische en inspirerende spreker. Met circa 200 lezingen inspireert hij jaarlijks circa 200.000 mensen in verschillende landen. Hij koppelt onderzoeksinformatie over trends en de toekomst aan entertainment. Zijn lezingen zijn serieus, populair-wetenschappelijk, prikkelend, uitdagend en humoristisch.

De lezingen kunnen verschillende thema’s hebben. Voor ondernemers kan hij spreken over toekomstgericht ondernemerschap, voor bankiers kan hij spreken over het bankieren van de toekomst, voor IT-ers kan hij spreken over de rol van IT in de leefstijlen van mensen, voor bouwers en ontwikkelaars kan hij spreken over bouwen voor de toekomst. Maar hij kan ook spreken over trends op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg en over de toekomst van het openbaar bestuur.

Bakas staat in de top-10 van meest geboekte sprekers van Nederland. Vakblad Management Team riep hem onlangs uit tot een van de 25 creatiefste Nederlanders en innovatieblad Sprout riep hem uit tot een van de 50 invloedrijkste Nederlanders onder de 50 jaar. Het NIMA, de branchevereniging van marketeers, heeft hem uitgeroepen tot de invloedrijkste trendwatcher onder de vaderlandse marketeers. Onorthodox, optimistisch, inspirerend en sprankelend. Dat is Adjiedj Bakas als spreker op uw congres, seminar of ander oploopje. Een van de meest aansprekende sprekers die u kunt boeken vandaag de dag.

De pers is lovend over hem. Hij geldt als ‘eminent’ (De Wereld Draait Door), ‘laagdrempelig’ (De Telegraaf), ‘onorthodox’ (Het Financieele Dagblad), ‘Europa’s beste trendwatcher’ (Story), ‘prominent’ (De Volkskrant), ‘goed onderbouwend’ (NRC Handelsblad), ‘de verpersoonlijking van vooruitgang’ (Elsevier), ‘niet alledaags’ (Intermediair), ‘origineel’ (Elle), ‘bijzonder’ (Linda), ‘spannend’ (Esta) ‘optimistisch’ (CNN), ‘inspirerend’, (BBC) ‘provocatief’ (TV2 Journaal Denemarken), ‘feestelijk’ (Quote) en ‘een echte wereldburger’ (Times of India), “major trendwatcher”( China Daily) en “een orakel” (Zero Hora, Brazilie).

Adjiedj Bakas tijdelijk uit de running door ziekte

Inmiddels is trendwatcher Adjiedj Bakas weer volop aan het werk maar dat was in 2019 wel anders. Hij werd twee keer getroffen door een hersenbloeding. Na maanden van therapie staat zijn agenda weer vol op lezingen in het land.


Deel deze pagina

Boeken van Adjiedj Bakas

Onderstaand een overzicht van alle boeken die Adjiedj Bakas de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Wil je de aanwezigen een blijvend aandenken geven? Informeer naar de mogelijkheden om een aantal boeken te bestellen.

De toekomst van gezondheid

Megatrends over gezond leven en waardig sterven

De staat van morgen

Hoe de ondernemersdemocratie Gouden Eeuw II mogelijk maakt

Het einde van de privacy

Megatrends e-business, internetveiligheid en digitale identiteit

Megatrends Nederland

The Future of Finance: na het vagevuur van de kredietcrisis

Een nieuwe toekomst voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen

De toekomst van liefde

Aanbevelingen voor Adjiedj Bakas

Ontdek de feedback van onze opdrachtgevers over de lezingen en presentaties van Adjiedj Bakas. Lees de enthousiaste reacties.

Adjiedj Bakas weet zijn toehoorders op een zeer amusante en prikkelende manier aan zich te binden.

NVM - Nieuwegein

Referenties

Enkele van de opdrachtgevers van Adjiedj Bakas:

 • Rabobank Flevoland
 • Agrifirm Feed B.V.
 • StEP Emmeloord / BAN
 • MKB Westland
 • NVM
 • Hero Benelux
 • KBB
 • OVDD

Beoordelingen

Lezingen van Adjiedj Bakas

Opdrachtgevers beoordeelden de lezing van Adjiedj Bakas gemiddeld met een 8.0 / 10 (1 beoordelingen).

Adjiedj Bakas inhuren als spreker voor jouw evenement

Informatie aanvragen

Vrijblijvende informatie aanvragen over Drs. Adjiedj Bakas.

Ontvang gratis en vrijblijvend informatie van spreker Drs. Adjiedj Bakas via Het Sprekersburo. Wil je Adjiedj Bakas inhuren voor jouw evenement of bijeenkomst?
Wil je een vrijblijvende offerte met tarief ontvangen dan hebben wij meer informatie nodig. Neem dan contact met ons op via het offerte formulier.

Wil je meer weten? Stel dan hier jouw vraag!

Wil je meer weten over boekingen of een prijsopgave ontvangen? Gebruik dan het onderstaande formulier. Vergeet niet om je gegevens correct in te vullen, zodat we je goed kunnen informeren over je vraag.

Velden met een * zijn verplicht.

Zo werkt het boeken van Adjiedj Bakas

Het boeken van Adjiedj Bakas is heel eenvoudig. Ontdek hoe onze werkwijze en advies in jouw voordeel kunnen werken.

Onze werkwijze

1. Contact
Neem contact op met Het Sprekersburo. Doe een aanvraag via het boekingsformulier of bel 0321-317 121.

2. Oriëntatie
Samen bespreken we jouw wensen en de mogelijkheden die Adjiedj Bakas heeft. Wij sturen vervolgens een offerte en zullen een vrijblijvende optie in de agenda van Adjiedj Bakas plaatsen.

3. Keuze
Als de datum, tijd, locatie, het globale onderwerp en prijs zijn afgesproken, zullen we een overeenkomst opstellen. Hiervoor sturen wij ons boekingsformulier met de benodigde gegevens voor de overeenkomst.

4. Overeenkomst
Ter bevestiging sturen wij de overeenkomst inclusief technische rider, persfoto en alle benodigde informatie voor de lezing van Adjiedj Bakas.

5. Briefingsformulier
Ook ontvang je een briefingsformulier met enkele vragen die Adjiedj Bakas helpen om zich voor te bereiden op jullie voorbespreking.

6. Voorbespreking
Tijdens een telefonische voorbespreking neemt Adjiedj Bakas de belangrijkste inhoudelijk punten door. Het doel is om een lezing te creeëren waar zowel de opdrachtgever als de deelnemers echt iets aan hebben.

7. Laatste check
In de dagen voorafgaand aan de lezing nemen wij contact met je op om de laatste details af te stemmen.

8. Presentatie
Ruim voor aanvang van de lezing zal Adjiedj Bakas aanwezig zijn op locatie. Aan het einde van de lezing is er nog ruimte om enkele vragen van het publiek te beantwoorden.

9. Follow-up & evaluatie
Enkele dagen na de lezing zullen we contact met jullie opnemen om de bijdrage van Adjiedj Bakas te evalueren.

Veelgestelde vragen

Wij zijn van helderheid vooraf, en jij hoogstwaarschijnlijk ook. Daarom hebben we deze veelgestelde vragen samengesteld om zoveel mogelijk vragen vooraf te beantwoorden. Heb je toch nog meer vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Voor boekingen kun je contact opnemen met één van onze medewerkers. Direct telefonisch contact op 0321 - 317 121 of via onze chat.
Mailen kan natuurlijk ook, mail naar: info@hetsprekersburo.nl.

Na het bevestigen van een boeking, plannen we een telefonische (online) voorbespreking in. Tijdens deze inhoudelijke sessie bespreek je met Adjiedj Bakas het evenement, de doelgroep, de lezing en eventuele specifieke wensen.

Een eerste indicatie voor boekingen binnen Nederland: de prijs ligt tussen 2.000 en 3.500 euro voor een lezing en is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals lengte van de lezing, welke voertaal, het programma en de doelgroep. Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en ontvang een gratis offerte.

Adjiedj Bakas spreekt over verschillende onderwerpen en themas. Neem gerust contact op voor meer informatie en mogelijkheden.

Indien de agenda het toelaat, kunnen we een vrijblijvende optie van 14 dagen plaatsen. We ontvangen graag informatie over de gewenste tijden en locatie, zodat we hier rekening mee kunnen houden. Binnen deze periode van twee weken horen we graag of de boeking doorgang vindt of dat er behoefte is aan een verlenging van de optie.

Andere sprekers

Wellicht dat één van deze sprekers ook interessant zijn.

Merijn Tinga

Merijn Tinga

Hij is bekend geworden als Plastic Soup Surfer. Met zijn inspirerende lezingen wil hij je wereld veranderen.

Susan Smit

Susan Smit

Ad van Wijk

Ad van Wijk

De topman van het jaar 2008 heeft drie wetten over energie waarover hij spreekt tijdens zijn inspirerende lezingen.

Opzoek naar andere sprekers?

Overzicht alle sprekers

Waarom Het Sprekersburo?

Er komen waarschijnlijk allemaal vragen bij je op, zodra je een spreker wilt boeken voor je volgende evenement. Ontdek de acht redenen waarom je een spreker boekt, bij Het Sprekersburo.

Ruim 20 jaar ervaring

We draaien al even mee en nog steeds met veel plezier en liefde voor ons vak.

Breed aanbod aan sprekers

Wij hebben een breed aanbod van sprekers in verschillende categorieën en over verschillende onderwerpen. Staat de gewenste spreker er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Persoonlijk contact

Tijdens de voorbespreking heb je persoonlijk contact met Adjiedj Bakas.

Persoonlijke benadering

Bij Het Sprekersburo vind je een persoonlijke benadering, gecombineerd met de ervaring en de kennis.

Flexibel, snel en service gericht

Daar staat Het Sprekersburo voor!

Offerte binnen 1 werkdag

Wij maken binnen 1 werkdag de beste offerte op maat en met de scherpste prijs.

Eerlijke prijzen

Onze offerte is gratis en geheel vrijblijvend volgens marktconforme prijzen.

Inspirerende sprekers

Door jarenlange ervaring kunnen wij een adviserende partner zijn.