Is de meest gevraagde spreker ook de meest geschikte spreker?

Lees er alles over in onze blog!

Is de meest gevraagde spreker ook de meest geschikte spreker? Warning: Undefined array key "interview_datum" in /data/www/hetsprekersburo.nl/www/item-blog.php on line 92     Warning: Undefined array key "article_author" in /data/www/hetsprekersburo.nl/www/item-blog.php on line 93

Is de meest gevraagde spreker ook de meest geschikte spreker?

Regelmatig krijgen wij de vraag welke sprekers de meest gevraagde gastsprekers van Nederland zijn. Een vraag die voor ons eigenlijk makkelijk te beantwoorden is. We bekijken alle aanvragen die per mail bij ons zijn binnengekomen en zien eigenlijk direct de 'meest gevraagde spreker' over een bepaalde periode.

Graag willen wij van onze klanten weten waarom zij ons deze vraag stellen en vaak komen we al gauw tot de kern. Wat onze opdrachtgever eigenlijk wil weten is met welke spreker zij een zo groot mogelijke opkomst kunnen verwachten. De gedachte is vaak dat een veelgevraagd spreker ook zal zorgen voor een zaal vol publiek, relaties of medewerkers. In sommige gevallen is dat ook zo als een spreker volop in de aandacht staat en het uniek is dat hij/zij een lezing of presentatie geeft.

Toen astronaut André Kuipers in 2011 met de Sojoezraket vertrok naar het internationaal ruimtestation ISS, was na terugkomst de vraag enorm. Iedereen wilde André Kuipers hebben als spreker op zijn bijeenkomst. Hij was tenslotte in de ruimte geweest en kon daar ook nog eens mooie lezingen over geven met unieke beelden.

Elfsteden zwemtocht van zwemheld Maarten van der Weijden

Na de enorme zwemprestatie van Maarten van der Weijden voor zijn Elfsteden-zwemtocht stroomden de aanvragen voor hem binnen. Maarten zwom met zijn zwemtocht ruim 4,7 miljoen euro binnen voor "Stichting Maarten van der Weijden Foundation". Met het opgehaalde bedrag kan een onderzoek naar borstkanker worden bekostigd. Door zijn unieke prestatie is Maarten een veel gevraagd spreker die mede hierdoor een unieke lezing kan verzorgen over een onderwerp waar niemand anders een presentatie over kan verzorgen.

Omdat er over een bepaalde prestatie of onderwerp maar weinig sprekers een lezing kunnen geven, wordt er vaak door zo'n spreker een hogere prijs gevraagd. Voor professionele sprekers beginnen de tarieven bij 1.500 euro en deze kunnen soms wel oplopen tot € 15.000,- per lezing.

Het onderwerp en thema van de spreker, lezing en presentatie

Naast het feit dat een spreker door zijn prestatie in de picture staat heeft de populariteit van een spreker vaak ook te maken met thema waar hij/zij over presenteert en de omstandigheden van dat moment. We herinneren ons allemaal nog wel de warme zomer van afgelopen jaar (2018) en de gevolgen voor de agrarische sector en ons (drink)water. Menig provincie, gemeente of agrarische organisatie was na deze zomer op zoek naar een spreker die tijdens hun bijeenkomst een lezing zou kunnen verzorgen over dit thema. Goed voor de agenda's van Reinier van den Berg, Helga van Leur en Margot Ribberink. Deze sprekers waren zelf zo populair dat niet aan de vraag voldaan kon worden, er ontstond een beschikbaarheidsprobleem.

Danny Mekic' en Helga van Leur tijdens 'Week van de Ondernemer'

Tafelgast bij televisieprogramma's

Veel sprekers worden voor hun expertise gevraagd als tafelgast bij televisieprogramma's zoals DWDD, Pauw en Jinek. Het kan ook zijn dat ze aanschuiven vanwege een geschreven column of artikel of omdat ze een nieuw boek hebben uitgebracht. Op deze manier bereik je als spreker al gauw een miljoenenpubliek, waardoor ze volop 'in the picture' staan. Bijkomend voordeel is dat ook direct de verzoeken binnenkomen voor het geven van een presentatie bij verschillende organisaties. Herman Pleij is een mooi voorbeeld van een spreker die regelmatig, voor zijn expertise over de geschiedenis en de geschiedkundige link met de Nederlandse identiteit, tafelgast is bij Mathijs van Nieuwkerk.

Mocht u graag willen weten wie de meest gevraagde sprekers zijn van afgelopen jaar, stuurt u ons dan gerust een mail. Van het afgelopen jaar (2018) hebben wij voor u alvast een top 10 samengesteld met de meest geboekte sprekers. Het is zeker een lijst geworden met opvallende, inspirerende en motiverende sprekers, die ook u kunt boeken voor uw bijeenkomst of (bedrijfs)evenement.

Welke spreker kiest u?

Het is inderdaad een feit dat u met een veelgevraagd of populaire spreker veel publiek trekt. Maar bedenk goed of dit voor uw evenement ook echt de beste keuze is. Past deze spreker bij het onderwerp/thema of de doelgroep van uw bijeenkomst? Wij adviseren u graag met een verrassende naam waar u zelf misschien niet zo snel aan gedacht zou hebben. Uiteindelijk wilt u gasten die nog lang napraten over uw bijeenkomst en echt geïnspireerd zijn geraakt door de lezing. Wij denken graag met u mee.

Deel deze blog: